PATEU DE CASA

by Paula Craciun
Pateul de casă e mai gustos și mai sănătos decât cel pe care îl cumperi din magazin, pentru că nu are E-uri și conservanți. Încă un avantaj este că e ușor de făcut.

INGREDIENTE

450 g ficat de pui sau de gâscă

220 g unt

400 ml lapte (nedegresat)

120 g smântână (cea pentru frișcă)

1 ceapă medie

2-3 căței mici de usturoi

1 linguriță sare

½ linguriță piper

1 praf scorțișoară (opțional)

MOD DE PREPARARE

Spală bine ficățeii și lasă-i la scurs, apoi pune-i la macerat în lapte (laptele trebuie să-i acopere complet). Lasă-i în lapte între 30 de minute și o oră.

Topește 2 linguri de unt într-o tigaie încăpătoare și călește ceapa tocată fin, până devine sticloasă și moale. Dă focul mic și adaugă smântâna și usturoiul strivit și lasă la fiert 5 minute. Ia tigaia de pe foc și asezonează cu sare, piper și scorțișoară.

Cât compoziția este caldă, adaugă restul untului tăiat bucățele, amestecând încontinuu ca să se topească tot.

Scurge bine ficățeii și pune-i în blender, apoi acoperă-i cu compoziția din tigaie. Mărunțește și mixează bine până se face o pastă moale. Dacă vrei să iasă pateul foarte fin, trece compoziția mixată prin sită, apăsând mereu.

Toarnă pasta obținută în forme ceramice (pentru cuptor) sau într-un vas de yena înalt și acoperă-le cu folie de aluminiu. Coace pateul la 150 de grade timp de jumătate de oră. Trebuie să fie copt-maroniu- pe margini și roz înăuntru.

Scoate tava și toarnă unt topit peste pateu cât să-l acopere complet, dar stratul de unt să fie fin. Lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi dă pateul la frigider pentru cel puțin 4 ore.

Sursa: avantaje.ro

Facebook Comments