ORZUL POATE PREVENI CANCERUL DIGESTIV

by Paula Craciun

Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun! Prima masă a zilei este şi cea mai importantă, deoarece ea ne furnizează energia necesară pentru o zi de muncă, ne poate creşte puterea de concentrare şi de memorare. Jurnaliştii de la Daily Mail au analizat ce ar trebui să conţină un mic dejun sănătos.

Nucile sunt foarte indicate, pentru că sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase şi menţin nivelul glicemiei în limite normale. Ele conferă o senzaţie de saţietate, pentru că eliberează treptat energia şi conţin acid oleic, o substanţă care alungă foamea.

Peştele, în special somonul, este foarte bogat în acizi graşi omega-3, care previn moleşeala. Soiurile de peşte cu carne roz conţin de asemenea un aminoacid numit triptofan, care stimulează producţia de serotonină, un hormon care conferă starea de bine.

Carbohidraţii necesari pot fi luati din pâine integrală ori din musli. Aceste substanţe se digeră mai încet, deci senzaţia de foame va apărea mai târziu. În plus, ele previn balonarea.

Nici fructele nu trebuie să lipsească din micul dejun. Cele mai bune sunt avocado, care reduce pofta de mâncare, sau grepfrutul, care conferă multă energie şi ne trezeşte. Coacăzele stimulează memoria şi ajută funcţia musculară.

Bananele sunt foarte bune pentru îmbunătăţirea puterii de concentrare. Ele conţin potasiu, care e esenţial pentru creier. De asemenea, bananele sunt foarte săţioase, prevenind senzaţia de foame care apare deseori dimineaţa.

Cum se administrează 

Pentru calmarea tusei, precum şi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare, medicina empirică recomandă un decoct din două linguri de boabe la 1 litru de apă. Se fierb 20 minute, se lasă să se răcească şi se beau 2-3 căni pe zi.

Boabele de orz neîncolţite şi prăjite pot fi un înlocuitor de sare, în special în dieta hipertensivilor.

Orzul poate fi consumat încolţit, chiar în salate, cu observaţia că, odată decorticat, nu mai are cum să încolţească.

În prezent, din orzul verde, încolţit până la 20-30 cm, se prepară, sub formă de extract-pulbere, diferite produse biologice active, conţinând clorofilă, enzime, vitamine, microelemente etc., recomandate în alimentaţia zilnică.

Sub formă de cataplasme, orzul este folosit în răni şi arsuri.

Sursa: click.ro

Facebook Comments