Oamenii de ştiinţă au construit un mini-soare

by Andreea Radu

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au construit o sferă din plasmă pe care vor să o folosească pentru a înţelege modul de funcţionare al stelelor, scrie descoperă.ro.

Oameni de ştiinţă ai Universităţii Madison din Wisconsin au construit o sferă din plasmă pentru a înţelege cum funcţionează Soarele şi celelalte stele, în particular concentrându-se asupra vânturilor solare, notează Space.

Această sferă, pe care cercetătorii o numesc uneori mini-Soare, are de asemenea un câmp electromagnetic foarte puternic şi le va permite acestora să înţeleagă comportamentele Soarelui, printre care şi cum se formează şi se manifestă vânturile solare. Acest proiect se desfăşoară începând cu anul 2012.

Cercetăorii au construit o structură vidată cu circumferinţa de trei metri, numită „Big Red Ball”, construită din aluminiu pentru a rezista forţelor exercitate de către reacţiile care au loc în interiorul sferei din plasmă.

„Am fost atras de către simplitatea experimentului şi de către implicaţiile profunde ale acestuia asupra studiului fenomenelor fizice care au loc în atmosfera solară”, a declarat Ethan Peterson, cercetător-principal al acestui studiu.

Acest model solar, aşa cum l-au construit fizicienii, are în centrul său un magnet foarte puternic pentru a recrea câmpul magnetic al Soarelui. De asemenea, oamenii de ştiinţă vor introduce în interiorul acestei structuri heliu pentru a recrea atmosfera solară.

Studiind mini-soarele şi punctele în care câmpul magnetic al acestuia este mai slab, cercetătorii au putut să analizeze viteza cu care se mişcă plasma şi să urmărească formarea vânturilor solare.

Facebook Comments