O COMPANIE CU 2.000 DE ANGAJATI DIN ARAD SE VA EXTINDE IN TARGU-JIU

by Cosmin Mihuta

Compania EKR Elektro­kon­takt România, parte a grupului german Nexans, va primi un ajutor de stat de aproape 40 mil. lei (8,8 mil. euro), pentru o investiţie de 80 mil. lei în oraşul Târgu-Jiu din judeţul Gorj, investiţie care ar urma să creeze peste 800 de locuri de muncă.
Compania EKR Elektro­kon­takt mai deţine în Ro­mânia trei fa­brici la Sântana, Chi­şineu Criş şi Pân­cota, toate în judeţul Arad. În cele trei fabrici lu­crează 2.050 de anga­jaţi, iar anul trecut pro­ducătorul a avut o cifră de afaceri de 99,6 mil. lei şi un profit net de aproape 1,6 mil. lei. În 2013 compania avea 1.881 de salariaţi, afaceri de 88,2 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei.
Elektrokontakt România şi-a început activitatea în România în 1996 în Sântana, Arad, iar printre companiile către care livrează se numără BMW Group, Daimler, VW Group şi General Motors.
Spre deosebire de alţi furnizori de componente, producătorii de cablaje lucrează în mare parte cu forţă de muncă necalificată, iar angajaţii sunt plătiţi cu salariu minim pe economie, în acest caz de 780 de lei net. În Gorj  salariul mediu net este de 1.700 de lei, iar rata şomajului de 7,7%, faţă de 1.763 lei la nivel naţional şi un şomaj de 4,9%.
Ajutorul de stat pentru Elektro­kontakt vine la mai puţin de o lună de când guvernul a acordat un ajutor de stat grupului portughez Coindu, pentru a construi în judeţul Mehedinţi o fabrică cu 300 de salariaţi. Investiţia portu­ghezilor în judeţul în care rata şomajului este de aproape 10% a fost anunţată încă de acum un an, însă de atunci proiectul nu a făcut niciun pas înainte.
Prin susţinerea celor două proiecte (Coindu în Drobeta-Turnu Severin şi EKR Elektrokontakt  la Târgu-Jiu) cu ajutoare de stat se încearcă trimiterea unui investitor puternic în judeţe în care fiecare angajat din privat întreţine un angajat la stat. În Gorj, cea mai mare companie, dar şi cel mai mare angajator este Complexul Energetic Oltenia, care tocmai ce a anunţat că trece printr-un program de restructurări. Compania minieră este însă singurul mare jucător într-o zonă în care investiţiile străine în producţie se pot număra pe degete. Exporturile totale ale judeţului sunt de numai 100 mil. euro anual, nivel com­parabil cu cele din Mehedinţi şi Giurgiu, „judeţele codaşe“ la acest capitol.
Ajutorul de stat acordat produ­cătorului de cablaje este pe schema care susţine proiectele mari, cu impact în eco­nomie, schemă de care mai bene­fi­ciază şi grupurile germane Bosch şi Karcher, pentru fabrici construite de la zero în judeţele Alba şi Argeş.

 

Sursa: zf.ro

Facebook Comments