Nucile braziliene întârzie procesele îmbătrânirii

by Cristian Dobre

Nucile braziliene, la fel ca si alte feluri de nuci, sunt cunoscute pentru gustul lor savuros si beneficiile pe care le aduc sanatatii, acestea putand fi servite sub diferite forme: crude sau prajite, sarate sau nesarate, cu coaja sau curatate, turnate in ciocolata, puse in inghetata. Ele pot fi de asemenea fi servite in diverse amestecuri cu nuci si alune, precum si in prajituri, cozonaci, fursecuri, briose si in salate.

Ajuta la combaterea stresului oxidativ, intarziind astfel procesele imbatranirii. Omul cat traieste – respira, avand o nevoie permanenta de oxigen. Problema este insa ca fiecare respiratie are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niste oxidanti care odata scapati de sub control au comportament de ”lupi” flamanzi care pot sa-ti afecteze negativ celulele, grabind astfel deteriorarea si imbatranirea organismului. Nucile braziliene contin o cantitate extrem de mare de seleniu – un antioxidant puternic, care iti ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi.

Ajuta la intarirea sistemului imunitar. Seleniul continut de nucile braziliene ajuta la sintetizarea antioxidantului principal al organismului – glutation peroxidaza – care are un rol foarte important in lupta contra radicalilor liberi, minimizandu-le efectelor negative.

Ajuta la normalizarea functiei tiroidei. Seleniul este necesar pentru buna functionare a glandei tiroide. La fel ca si alte nuci, nucile braziliene sunt o sursa bogata in proteine, grasimi si fibre alimentare, ceea ce ajuta la potolirea foamei prin instalarea timpurie a simtului de satietate. Cei care vor sa slabeasca insa trebuie sa fie atenti la cantitatea totala de calorii ingerate, recomandarea fiind sa consume nuci cu moderatie.

Ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Nucile braziliene sunt o sursa bogata in acizi grasi omega-6, care au rol protector impotriva bolilor cardiovasculare, reducandu-le risurile de aparitie. Aminoacidul L-arginina, continut in cantitati generoase in nucile braziliene, contribuie la sanatatea peretilor arterilor, facandu-le mai flexibile si mai putin predispuse la formarea cheagurilor de sange care pot impiedica sau chiar bloca fluxul sanguin.

Ajuta la scaderea colesterolului. La fel ca si alte feluri de nuci, alune si migdale si nucile braziliene contribuie la scaderea colesterolului rau datorita concentratiei bogate in fibre alimentare.

In plus, fibrele joaca un rol important in: reglarea nivelului glicemiei; controlul greutatii; promovarea sanatatii sistemului cardiovascular; protejarea pielii; prevenirea formarii pietrelor la vezica biliara si la rinichi; atenuarea sindromului colonului iritabil; reducrea riscului de formare a hemoroizilor; reducrea riscului de a suferi infarct; hranirea florei bacteriene ”prietenoase”.

Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai in faptul ca acestea nu pot fi digerate de catre organism. Fibrele solubile, asa cum sunt gasite in fistic si migdale, precum si alte tipuri de nuci, se transforma in tractul digestiv intr-o substanta cu textura gelatinoasa, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. Datorita simtamantului de satietate instalat te simti satul o perioada mai lunga de timp, fiind una dintre explicatiile pentru faptul ca fisticul, la fel ca alte tipuri de nuci si alune, ajuta la controlul greutatii.

Ajuta la asigurarea necesarului de proteine. Fapt foarte important mai ales pentru persoanele care au adoptat un regim vegetarian, deoarece nucile braziliene contin proteine in proportii asemanatoare cu carnea sau pestele. Nucile braziliene, la fel ca si alte nuci, contin acid elagic, care are proprietati antiinflamatoare. Acidul elagic ar putea chiar sa aibe si functii neuroprotective. Un alt element cu rol antiinflamator continut in nucile braziliene este seleniul, care este foarte important pentru combaterea inflamatiilor din organism. Un studiu efectuat in 2012 pe 40 de pacienti timp de 3 luni a scos in evidenta faptul ca includerea unei singure nuci braziliene pe zi poate sa amelioreze raspunsul antiinflamator si antioxidant, reducand totodata si nivelul colesterolului.

Studiile clinice au demonstrat faptul ca nucile braziliene pot inhiba cresterea celulelor si astfel si formarea tumorilor maligne, a cancerului de sani, plamani si prostata, datorita continutului lor ridicat de seleniu si alti antioxidanti, precum si a modelului benefic al grasimilor. Grasimile insuficiente din dieta pot de asemenea sa compromita absorbtia vitaminelor liposolubile si a compusilor fitochimici sanatosi. Semintele si nucile sunt alimentele cele mai bogate in grasimi. Cand mananci seminte si nuci in cursul meselor, acizii grasi asigurati maresc semnificativ absorbtia micronutrientilor care sprijina sistemul imunitar si a compusilor fitochimici. De exemplu, cand mananci salata cu un sos pe baza de seminte absorbi mult mai mult din carotenoidele din legumele crude. Anumiti factori nutritivi se absorb de peste 10 ori mai mult.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments