Nu ratați detoxifierea de primăvară!

by Dana B.
Primavara este anotimpul perfect pentru detoxificare. Dupa Paste, cand alimentatia cuprinde multe grasimi animale, verdeturile ajuta la eliminarea toxinelor acumulate. Problema este ca putine persoane stiu cum se face o detoxificare sanatoasa.

Cei care doresc sa inceapa o cura de detoxifiere, trebuie sa tina cont pentru inceput de asa numita perioada de tranzit. Specialistii recomanda ca dupa un abuz alimentar sa dam corpului cateva zile de acomodare cu noul regim din farfurie.

„Perioada in care se elimina anumite categorii de alimente, alimentele prajite, alimentele cu un continut foarte ridicat de carbohidrati rafinati, dulciurile”, spune Alina Stoica, nutritionist.

Dupa care trebuie stabilit programul de detoxifiere propriu-zis, impreuna cu un nutritionist. „In functie de obiectivele pe care le stabilim de comun acord si de importanta unei detoxifieri, stabilim si structura unui astfel de program: fie perioada in care includem supele, salatele, pestele, alimentele sanatoase care ar trebui sa aduca un aport constant si destul de semnificativ de vitamine si minerale, fie mergem pe o alimentatie lichida, dar in cazuri extreme, bazata pe sucuri, pe smoothie-uri,” explica Alina Stoica, potrivit digi24.ro.

Perioada de tranzitie este importanta si la sfarsitul curei.

„Sunt persoane care fac detoxifiere si apoi mananca lactate foarte multe sau carbohidrati si organismul preia toate aceste substante nutritive exact ca un burete uscat si asimilarea acestora este mult mai intensa si apar astfel kilograme in plus nedorite”, precizeaza nutritionistul. Pentru ca efectele obtinute in urma „curateniei” organismului sa fie de lunga durata, nutritionistii pun accentul pe moderatie. Printre beneficii se numara: un tonus ridicat, un ten curat si mai multa energie.

Nu trebuie sa tineti un regim strict ca sa faceti o detoxificare a organismului. Este important, insa, ca si in restul anului sa urmati cateva reguli, nu doar primavara. De exemplu, lasati un interval mai mare intre mese. „Corpul, dupa ce mananca, incepe functia digestiei. Dupa ce face digestia, abia apoi el face detoxifierea! Daca tu nu ii lasi intervalul de timp in care sa faca digestia si in secunda 3 sau la o ora dupa tu incepi iar sa mananci, el incepe iar digestia si nu mai apuca sa faca detoxifierea. E un lant de anumite activitati pe care el trebuie sa le faca si noi trebuie sa il lasam sa le faca”, spune Alec Blenche, consultant in nutritie.

O alta varianta de detoxificare este cura bazata exclusiv pe sucuri proaspete de fructe si legume. Atentie insa, in acest caz detoxificarea are loc in profunzime, asa ca pot aparea o multime de efecte.

„Simptomele de detoxifiere sunt foarte puternice. Cine nu stie ce face si face dupa ureche, s-ar putea sa renunte foarte usor, pentru ca nu e usor. In momentul in care corpul scoate toxinele din sange, vor avea tot felul de probleme: ameteli, lesin, dureri de cap, voma, greata, sunt tot felul… oamenii vor renunta si cred ca nu vor mai incerca”, spune Alex Blenche.

„Curele de detoxifiere nu se fac dupa ureche, nu se fac oricum, citind pur si simplu de pe internet, recomandat este sa apelezi la cineva care iti poate oferi consultanta in zona asta si cu care poti sa porti o discutie despre procesul prin care treci tu, pentru ca fiecare corp este diferit, fiecare om are nevoile lui specifice si atunci procesul de detoxifiere in primul rand trebuie sa priveasca omul ca intreg”, spune Stefan Nita, raw food chef. Asadar, daca doriti sa faceti o detoxificare, feriti-va de curele bazate pe un singur aliment, dar si de cele care promit sa detoxifice doar un organ al corpului. Detoxificarea are loc la nivelul intregului organism.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments