Nu ignora! Vezi cum să recunoști ucigașul tăcut care omoară un român la fiecare sfert de oră

Nu ignora! Vezi cum să recunoști ucigașul tăcut care omoară un român la fiecare sfert de oră

Caravana medicală ”Uniţi Sub Tricolor prin Sănătate” ajunge la Arad
Lucrări de igienizare la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Județean Arad
AL DOILEA CAZ DE INFECTARE CU VIRUSUL ZIKA, CONFIRMAT ÎN ROMÂNIA

La fiecare 16 minute, un roman moare de cancer pulmonar, aproximativ 10.000 de cazuri noi fiind înregistrate în fiecare an.
Mai mult, multi dintre romanii suferinzi de cancer la plamani afla de existenta bolii în stadiul 4, foarte avansat, cand sansele de supravietuire sunt minime.

Cauza principala a cancerului pulmonar este reprezentata, la peste 90% din pacienti, de fumat. Statisticile arata ca, în randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în randul femeilor fumatoare este de 12%. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de pana la 25 de ori mai mare decat un nefumator.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat. În majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se înregistreaza metastaze.

Mergeti imediat la medic daca aveti în mod repetat urmatoarele simptome:

1.O tuse persistenta…

De obicei o tuse dureaza intre 1-2 saptamani. O tuse persistenta care nu vrea sa fie tratata poate fi unul din semnele cancerului pulmonar ,mai ales in cazul in care tusea se inrautateste.

2.Modificari in sunetul tusei…

Daca tusiti tot mai des sau tusea se aprofundeaza si se aude un sunet ragusit, atunci este cazul sa mergeti la medicul dumneavoastra.  Daca intervin modificari in simptomele de tuse, precum tuse cu raguseala, tuse cu sange sau cu sputum abundent, este cazul, din nou, sa mergi la medic pentru un consult.

3.Dificultati de respiratie

In cazul in care cancerul pulmonar incepe sa blocheze sau sa ingusteze caile respiratorii,sau o tumoare incepe sa se construiasca in piept atunci ve-ti intampina dificultati de respiratie.Daca mergeti taraganat in timp ce transportati ceva sau intampinati probleme la mersul pe jos pe distante scurte faceti o programare la doctor.

4.Durerile de piept, de spate si de umeri

Cancerul pulmonar poate duce la dureri in piept,umeri sau spate.Daca durerea este ascutita si persista,asigurati-va ca medicul dumneavoastra afla acest lucru. Durerea toracica poate fi un indiciu al multor problem de sanatate,inclusiv cancerul pulmonar.

5.Respiratie zgomotoasa/suieratoare (stridor)

Daca remarci zgomote neobisnuite in piept sau in laringe la respiratie, mergi neaparat la medic. Nu trebuie sa intri in panica, respiratia zgomotoasa este, de regula, un simptom al inflamatiei sau al obstructiei partiale a cailor respiratorii, afectiuni usor tratabile. Un semnal de alarma il reprezinta intensificarea si recurenta acestor simptome. Este bine sa consulti un specialist ca sa prinzi problemele din timp.

6.Voce ragusita

Daca observati o schimbare a vocii, un ton mai profund sau mai ragusit faceti o programare la medic. Raguseala poate fi cauzata de o raceala, dar daca acest simptom persista,ea poate fi legata de cancerul pulmonar.

7.Slabirea brusca

Cancerul pulmonar provoaca, de regula, pierderi in greutate substantiale si bruste. Acest lucru se datoreaza celulelor canceroase care priveaza organismul de energia obtinuta din alimentatie.

8.Dureri de oase

Cancerul pulmonar nu poate prezenta mai multe simptome pana cand nu s-a raspandit.Cancerul care s-a extins la oase poate provoca dureri in spate sau in alte zone ale corpului. De asemenea se pot inrautati in timpul noptii. Daca va confruntati cu ceva mai mult decat dureri minore este momentul sa va consulte un profesionist.

 

Sursa:doctorulzilei.ro

Facebook Comments

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0