MURĂTURI ASORTATE CA LA MAMA ACASĂ

by Cristian Dobre

Muraturi asortate . RETETA usoara pentru muraturi asortate pentru iarna – Fiecare gospodină încearcă toamna să-şi umple cămara cu toate specialităţile de murături. Nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea pentru că fiecare membru al familiei are altă preferinţă.. Muraturile asortate mulţumesc însă pe toată lumea pentru că amestecul de legume poate varia şi cu siguranţă, fiecare va găsi ceva pe placul lui. Şi mai bun este faptul că la această reţetă nu există cantităţi, ele pot varia, deci ai o libertate foarte mare. Această reţetă pentru muraturi asortate nu are cantităţi, important este să se respecte proporţia.. Orice legumă poate fi înlocuită cu alta, în funcţie de preferinţă, dar şi de disponibilitate. Se pot utiliza 5 – 5 feluri de legume, la fel cum foarte bine se pot folosi doar două sau chiar un fel. Singura condiţie este să puneţi hrean şi ardei iute. Hreanul este cel care va ţine muraturile tari. Preferabil este să folosiţi cel puţin o legumă colorată pentru aspect.

INGREDIENTE MURATURI ASORTATE:– ardei kapia,- țelină,- morcov,- gogonele,- castraveți,- conopidă,- usturoi,- hrean,- varză albă,- varză roșie,- ardei iute, – frunze de mărar,vișin,țelină, – o creangă zdravănă de cimbru,- foi de dafin,- boabe de muștar, piper boabe,- sare grunjoasă

MOD DE PREPARARE: Conopida albă și frumoasă de desface în buchetele, morcovul frumos și proaspăt se taie în rondele,varza de toamnă, albă și roșie, se taie în patru, hreanul curățat se despică în 2 sau în 4, depinde de cât de mare este rădăcina, țelina se curăță și se taie în felii groase, pepenii roșii numai buni de pus în butoi, cam 1 kg fiecare se spală bine, ardeii kapia se curăță și se taie în două, castraveții, nu foarte mici,se spală bine iar cățeii de usturoi se curăță și se taie în doua. Apoi, se face muratoarea propriu-zisă: la 1 l de apă se pune o lingură de sare neiodata grunjoasă, piper boabe, foi de dafin, frunze de țelină, frunze de vișin, mărar și cimbru uscat. Pentru orientare, în funcţie de vasul folosit, cam jumătate din cantitatea lui se pune apă. Pentru siguranţă adăugaţi un litru de apă în plus.

De exemplu, pentru un butoi de 80 de litri se fac 41 de litri de zeamă. Toate acestea se pun la foc, din momentul în care fierb se lasă să clocotească 5 minute , apoi se lasă să se domolească 5 minute și apoi se răstoarnă peste toate legumele clădite în butoi. La sfîrșit se pun și boabe de muștar .

Se ține butoiul în bucătărie timp de 10 zile, la cald, că să înceapă fermentarea. Dacă se dă imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci și acidulate ci amărui, așa că, musai 10 zile de lăsat în bucătărie.

Sursa: vocea.biz

Facebook Comments