Multiplele acțiuni terapeutice ale merelor

by Cristian Dobre

Marul este astazi unul dintre cele mai apreciate fructe, un aliment deosebit de valoros pentru toate varstele si un medicament eficient intr-o gama larga de afectiuni. O sistematizare a multiplelor actiuni terapeutice ale marului releva marea diversitate a efectelor, directe si indirecte, in prevenirea si combaterea diverselor afectiuni.

Efecte in uz intern: combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatica, hepatita, calculoza biliara), indigestii, inflamatii si infectii intestinale (colibaciloza), colite de fermentatie, rectocolita, constipatie. diaree acuta si cronica, dizenterie; previne si combate asteniile fizice si intelectuale, starile stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenta, zona zoster; intervine in bolile cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, congestie cerebrala, intarirea muschilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglari in circulatia periferica, artrite, tromboze, varice;

De asemenea, combate bronsitele, tusea convulsiva, gripele indelungate, starile febrile, improspateaza respiratia; scade colesterolul, glicemia si neutralizeaza substantele toxice din sange; are efecte benefice in anemie si in demineralizarea organismului; actioneaza benefic in reumatism, artrite, guta,  oligurie; contribuie la dizolvarea calculilor renali; are rol benefic in tulburari de vedere, laringite si dureri de urechi; prezinta un rol central in toate dietele de slabire prin stimularea arderilor din organism; intarzie procesul de imbatranire a organismului si ajuta la prevenirea  cancerului, prin continutul ridicat in antioxidanti (flavonoide, polifenoli).

Formele de utilizare in terapia medicala : fructe proaspete cu consum de 500-1000 g pe zi, repartizate in 5 portii, prin cure de durata, cu rol in gripe prelungite, catar pulmonar, raceli, tuse, amigdalite, reumatism, guta, litiaza urica, insomnii, diaree la copii, astenie si anemie; fructe rase, consumate cate 2-3 pe zi sau amestecate cu nuci, branza de vaci si miere de albine, au efecte in litiaze (biliara si renala) si astenie; dupa o cura de 48 ore se mananca pesmeti, paine prajita si branza de vaci; mere coapte (cate 2-3 pe zi) pentru stimularea activitatii creierului prin cresterea continutului de fosfor; mere coapte si umplute cu unt (margarina), zahar si scortisoara se servesc calde avand efecte in tratarea diabetului infantil, a constipatiei si a intestinelor lenese; decoct din fructe proaspete (2-3 mere necuratate si taiate felii) sau din fructe uscate, bine maruntite (5 linguri fierte 10 minute in 1 litru apa) din care se beau 3-4 cani pe zi cu efecte in afectiuni intestinale, reglarea  digestiei, bronsite, reumatism, fluidizarea sangelui si stimularea functiei creierului;

Totodata se prepara infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apa rece) se lasa acoperit timp de 12 ore si se beau 3 cani pe zi, cu efecte in reumatism, guta, oligurie, catar bronsic, tuse, raceli, amigdalite; suc de mere, consumat in doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, in cure de primavara si toamna, sau timp de 2 saptamani consecutive, cu actiuni benefice in gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantila, astenie, anemie si insuficienta renala; sirop din suc de mere amestecat, in parti egale, cu zahar; se fierbe la foc domol pana se ajunge la consistenta siropoasa si se consuma cate 2 linguri inainte de fiecare masa pentru a combate afectiunile respiratorii si litiazele (biliare si renale);

Utilizarea merelor in alimentatie: datorita continutului ridicat in zaharuri usor asimilabile (fructoza, glucoza, dextroza, zaharoza), polivitamine naturale, saruri minerale si alte substante nutritive, merele trebuie sa fie mult utilizate in alimentatia populatiei, atat in stare proaspata cat si in stare prelucrata si conservata. Este unanim recunoscut de toti nutritionistii ca marul este fructul cu cele mai consistente beneficii pentru sanatatea omului, fara a avea limite cantitative.  De aceea includerea merelor proaspete in dietele alimentare este  o masura foarte benefica, adoptand chiar un regim nutritiv cu consum exclusiv de mere (1 kg zilnic) ; Merele se consuma cu coaja unde se gasesc principalele vitamine si saruri minerale, substante care dau un surplus de energie vitalizanta. Mult utilizate sunt compoturile de mere, fara coaja si fara samburi, cu adausul unui baton (praf) de vanilie, precum si sucurile de mere cu adaus de zahar (in parti egale) din care se consuma  cate doua linguri inainte de mese, cu efecte laxative si pectorale, mai ales la copii.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments