Ministrul Mihai Fifor predă Cetatea Aradului primăriei. Unitatea militară din Gai va fi reabilitată de Ministerul Apărării

by Cosmin Mihuta

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a transmis o adresă Primăriei Arad, prin care anunță că ministerul pe care îl conduce dorește să preia unitatea militară din Gai și să predea în schimb administrației locale Cetatea Aradului. Deși protocolul încheiat în 2010 între Ministerul Apărării și Primăria Arad prevedea faptul că cetatea va fi predată municipalității, după ce administrația locală va reabilita unitatea militară din Gai și va construi 250 de apartamente ANL pentru militari, ministrul Mihai Fifor a anunțat Primăria Arad că ministerul este gata să suporte cheltuielile pentru reabilitarea unității militare din Gai. Prin adresa M2825/26.10.2018, Ministerul Apărării Naționale solicită „inițierea demersurilor privind transmiterea imobilului 718 Arad-Gai, din domeniul public al municipiului Arad, în domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naționale, în scopul reabilitării acestuia de către ministerul nostru, cu fonduri de la bugetul statului”.

Ministrul Mihai Fifor îi solicită primarului Gheorghe Falcă să propună spre adoptare, Consiliului Local Municipal Arad, o hotărâre privind transmiterea unității militare din Gai către Ministerul Apărării. „După adoptarea hotărârii de transmitere a imobilului 718 Arad – Gai și predarea acestuia Ministerului Apărării Naționale, ministerul va preda Municipiului Arad imobilul 1187 Arad Cetate (…) după relocarea structurii militare într-o perioadă cât mai scurtă de timp“, se arată în adresa semnată de ministrul Mihai Fifor.

Așadar, mingea e acum în terenul primarului Gheorghe Falcă, cel care nu mai are bătăi de cap cu reabilitarea unității militare din Gai și nu are altceva de făcut decât să predea această unitate către Ministerul Apărării, care va putea astfel să o reabiliteze. Având în vedere că se apropie finalul anului și se realizează bugetele ministerelor, ar fi de preferat ca în cel mai scurt timp CLM să dea o hotărâre privind predarea imobilului din Gai, în așa fel încât banii necesari investiției să poată fi prevăzuți pentru anul viitor.  Asta în cazul în care Falcă dorește cu adevărat preluarea cetății și nu se folosește de acest subiect doar în scopuri electorale.

Ministrul Mihai Fifor a făcut câteva precizări cu privire la situație Cetății Aradului, pe pagina sa de Facebook:

„Toata lumea a auzit, cu siguranță, de proiectul trasformării Cetății Aradului într-un obiectiv turistic de prim calibru, uriașului potențial al acestui obiectiv istoric, proiect care să fie gestionat, așa cum este firesc, în circuitul civil, prin autoritățile locale.

Ceea ce se voia, în 2010, ca fiind un proiect de mare perspectivă, a ajuns, din păcate, să se transforme într-o poveste fără sfârșit debitata de un personaj mai trist ca insasi povestea, Gheorghe Falca.

O poveste în care oamenii simpli suferă – mă refer aici la militarii încartiruiți în prezent în incinta cetății și care „beneficiază” de condiții la limita insalubrului și în care clădiri de o imensă valoare istorică riscă să se prăbușească pentru că proprietarul din acte, Primaria Arad, nu se interesează de soarta cetății pe care o are în patrimoniu de mai bine de opt ani.

Haideți să și explicăm.

În anul 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 1100, Cetatea Aradului era trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea valorificării potenţialului istoric şi cultural, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

Hotărârea de Guvern menționată a condiționat expres acest transfer de reabilitarea și aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spațiu, imobilul „718 Arad-Gai”, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum și de transferul către M.Ap.N. a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (A.N.L.).

Reabilitarea cazărmii din Gai este absolut obligatorie, pentru că vorbim despre o unitate militară de prim rang, Batalionul 191 Infanterie, o unitate cu experiență în teatrele de operații, având responsabilități importante în angrenajul național de securitate și care are nevoie de un sediu în care militarii noștri să se poată instrui, în care să fie depozitate mașinile de luptă, în care să fie desfășurate toate activitățile pe care le desfășoară o unitate militară activă.

Din păcate, Falca a produs până acum doar promisiuni electorale și cereri de amânare. Eu zic că este destul. Nu ne putem juca politic nici nici cu viața militarilor, nici cu securitatea națională, nici cu patrimoniul istoric al statului.

Multe dintre clădirile Cetății stau să se prăbușească. Ați văzut, de exemplu, recent, starea Bisericii Franciscane din curtea Cetății? Doar o minune a făcut să nu devină până acum o grămadă diformă de moloz. Ar fi simplu să așteptăm să se întâmple asta, pentru că răspunderea ar reveni în totalitate instituției care o are în patrimoniu, adică Primăriei Aradului.

Armata nu poate investi niciu leu în reabilitare. Am face-o, dacă ar fi posibil și legal, dar din păcate, Cetatea nu mai este de opt ani în patrimoniul nostru.

Pentru că suntem responsabili și pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu banii statului, dar nici să asistăm la distrugerea unui monument de valoarea inestimabilă, am decis să eliberăm cât mai repede Cetatea Aradului, fără să mai așteptăm în van ca Primăria să-și respecte angajamentele legate de reabilitarea noii cazărmi din Gai.

Avem capacitatea și determinarea să o facem noi, prin eforturi proprii, pentru că ostașii noștri merită condiții adecvate pentru a-și îndeplini misiunile, iar arădenii merită să primească înapoi o bijuterie arhitectonică și istorică.

Poate că va fi impulsul de care Primăria avea nevoie să se apuce de reabilitarea Cetății Aradului.

Nu dorim decât să ni se înapoieze cazarma din Gai, pentru a putea să ne apucăm cât mai repede de muncă. Este ultimul nostru cuvânt și sper ca măcar acum să beneficiem de înțelegere și să nu ne vedem siliți să apelăm la instanță. Pentru că nu vom ezita să o facem“.

Facebook Comments