Ministrul Culturii: Monumentul Marii Uniri de la Arad va fi amplasat până pe 25 noiembrie

by Florian Popa

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a prezentat, marţi, în cadrul Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, un bilanţ al evenimentelor dedicate Centenarului, precizând că până în prezent au fost aprobate 643 de proiecte.
Dintre acestea, 167 au fost iniţiate de instituţiile centrale (în valoare de 50 de milioane de lei), 362 de către unităţile administrativ-teritoriale (în valoare de 50 de milioane de lei) şi 114 de ONG-uri (în valoare de 45,5 milioane lei). Ministrul a declarat că în acest fel a fost acoperită 95% din suma totală alocată evenimentelor dedicate Centenarului şi că urmează să fie organizată o nouă sesiune de proiecte pentru suma rămasă.

În ce priveşte monumentul Marii Uniri de la Arad, proiect demarat în urmă cu 12 ani, ministrul a precizat că acesta urmează să fie amplasat până pe 25 noiembrie. Referitor la monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, demarat în 1993, ministrul a prezentat de asemenea stadiul lucrărilor.

„Au fost turnate în profunzime zece coloane de circa 24 de metri adâncime, care fac parte din fundaţie. A început realizarea fazei finale a fundaţiei. Au fost transportate şi recepţionate primele elemente ale monumentului, care au intrat într-o fază de finisare, anterioară montării”, a precizat el.

Preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu (PNL), i-a reproşat ministrului faptul că nu s-a prezentat la cele trei audieri la care a fost invitat. Ministrul a replicat că nu a putut participa din motive subiective, fiind prezent atunci la deschiderea oficială a Bookfest, apoi la Timişoara, unde a fost juriul Comisiei Europene pentru desemnarea Capitalei culturale europene, iar a treia oară la Alba Iulia, pentru discuţii privind etapizarea lucrărilor la Monumentul Marii Uniri.

„După ce m-am ciupit, pentru că v-am văzut aici, şi mi-am dat seama că totuşi sunteţi printre noi, m-am întrebat dacă nu am greşit timpii şi lunile. Sunteţi instalat ministru din luna ianuarie a acestui an şi ne vorbiţi azi, la finele lui septembrie, ne clamaţi tot felul de viziuni, principii, teme. (…) Evocaţi la modul teoretic şi absolut fastuos, până la un moment dat, chiar teribilist, tot felul de realizări ale ministerului legate de Centenar, eu vă confrunt cu realitatea şi vă spun că în afara Cerbului de aur, care a fost o manifestare legată de Centenar şi pe care aţi susţinut-o financiar, alte manifestări de referinţă naţională până acum nu prea au fost”, a spus Emil Marius Paşcan (PMP).

Pe de altă parte, deputatul Florin Roman (PNL) a declarat că din punct de vedere al relaţiei cu oraşul Alba Iulia, reprezentaţii acestui oraş nu au ce să îi reproşeze ministrului.

„Din punct de vedere al înţelegerii pe care Alba Iulia, capitala de suflet a românilor, a avut-o cu Ministerul Culturii şi cu domnul ministru, realitatea este că noi nu avem ce să îi reproşăm. Şi v-o spune un om care l-a contestat atât pe ministru, cât şi Ministerul Culturii. Singura problemă majoră pe care am semnalat-o încă de anul trecut (…) era: ‘Vedeţi că e cam târziu, vedeţi că trebuie făcute proceduri de achiziţie publică, vedeţi că trebuie făcute foarte multe lucruri’. (…) La ora actuală, Alba Iulia este un imens şantier, se lucrează la Sala Unirii din Alba Iulia. Până la 1 decembrie, Consiliul Judeţean va finaliza tot ce înseamnă acces public. Practic, Sala Unirii va păstra patina timpului şi va arăta cel puţin vizual exact cum a fost în urmă cu 100 de ani, când s-a semnat actul Marii Uniri. În ce priveşte lucrările la monument, sigur că există un semn de întrebare. Cert e că atât autorităţile locale, cât şi ministerul depun toate eforturile ca acest monument să fie ridicat. Adică, există sursă de finanţare, forţa de muncă necesară”, a spus el.

Facebook Comments