Marius Lăcătuș împlinește astăzi 55 de ani

by Cristian Dobre

Mihai Marius Lăcătuş, s-a născut la 5 aprilie 1964, la Braşov. Prima echipă la care a jucat ca profesionist a fost FC Braşov, unde a fost legitimat în 1977, conform „Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România”, volumul I. (Ed. Aramis, 2002).

Datorită calităţilor sale, viteza, driblingul derutant şi puterea de percuţie, a fost transferat, în 1983 la Steaua Bucureşti. Aici a obţinut, împreună cu echipa, un impresionant palmares: zece titluri de campion naţional, şapte Cupe ale României, Supercupa Europei în 1987 şi Cupa Campionilor Europeni în 1986. A participat la trei turnee finale: Campionatul Mondial din Italia – 1990, Campionatul Mondial din Franţa – 1998 şi Campionatul European din Franţa – 1996, jucând de 84 de ori în prima reprezentativă, pentru care a înscris 13 goluri. A evoluat de 414 ori în divizia A, marcând 103 goluri pentru formaţia FC Steaua Bucureşti iar la finalul anului 1999 a fost declarat golgheter al fotbalului românesc, conform enciclopediei citate.

În finala Cupei Campionilor Europeni disputată la Sevilia, în Spania, împotriva echipei FC Barcelona, în care Steaua Bucureşti s-a impus cu scorul de 2-0, unul dintre golurile care au adus victoria românilor a fost marcat de către Marius Lăcătuş, din lovitură de departajare, celălalt fiind marcat de Gavrilă Pele „Gabi” Balint.

La Campionatul Mondial din Italia, din 1990, Lăcătuş a înscris două dintre cele patru goluri ale selecţionatei României, care în turneul final al competiţiei, a ajuns până în faza optimilor. În 1990 s-a transferat la echipa Fiorentina, în Italia, după care, în 1991, la Ovideo, în Spania. Din 1993 s-a întors la Steaua. Lăcătuş a făcut parte din selecţionatele României care au participat la Turneul Final al Campionatului European din Anglia (1996) şi la Turneul Final al Campionatului Mondial din Franţa (1998). La 4 decembrie 1997 a jucat pentru echipa reprezentativă a Europei, la Marsilia, împotriva selecţionatei lumii, cu ocazia stabilirii grupelor Turneului Final al Campionatului Mondial din 1998, mai notează sursa citată.

În anul 2000, Marius Lăcătuş a părăsit clubul sportiv Steaua pentru a deveni jucător şi antrenor secund şi, mai apoi, antrenor principal la FC Naţional. În anul 2001 a fost antrenor secund în Panama, lucrând împreună cu Mihai Stoichiţă la echipa naţională a acestui stat, conform „Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România”.

După 2002 a fost antrenor, pe rând, la Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ, Inter Gaz Bucureşti, UTA Arad, Steaua Bucureşti, FC Vaslui, FCM Târgu Mureş, CSMS Iaşi. Din decembrie 2016, Lăcătuş este antrenor-coordonator al secţiei de fotbal a CSA Steaua Bucureşti, clubul sportiv al Armatei. La 23 martie 2019 a evoluat în meciul de old boys dintre Dinamo şi Steaua, organizat cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la debutul lui Ioan Andone în Liga I. Alături de Lăcătuş şi Andone au participat, printre alţii, Mircea Lucescu, Costel Câmpeanu, Mircea Rednic, Marius Niculae, Ionel Dănciulescu, Bogdan Stelea, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Adrian Ilie, Victor Piţurcă. Meciul a fost arbitrat de Ion Crăciunescu şi Cristian Balaj.

În anul 2008, Marius Lăcătuş a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa a II-a fără barete, conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale, www.presidency.ro.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments