MARINADE PENTRU GRATAR

by webeditor

Cred ca v-ar prinde astazi bine niste idei pentru marinade, asa ca m-am gadit sa va fac un scurt rezumat in legatura cu acest subiect.
Orice carne, fie ea de pasare, porc, vita sau peste poate fi marinata. inclusiv legumele pot fi marinate. Prin marinade intelegem amestecuri lichide care contin uleiuri, acizi si condimente.


Cat timp trebuie marinata carnea?
Carnea trebuie sa stea in marinada, in functie de tipul ei, minim 30 de minute, pe cand ce a de vanat poate sa stea in marinada chiar si 48 de ore. carnea de pui, porc poate fi marinata de la cateva ore pana la 24 de ore. cel mai simplu e sa o marinati de pe o zi pe alta. In tot acest timp se patreaza in frigider.

exemplu: • Bucati mici de carne – ca pentru frigarui – sau file de peste si fructe de mare: pana la 30 min.;
• Bucati subtiri fara os, cum ar fi piept de pui, steak-uri: aprox. 2 ore;
• Bucati de marime medie cu os, cum ar fi: pulpa de miel, un pui intreg: intre 3 – 6 ore;
• Bucati mari de carne cu os, cum ar fi: sirag de coaste, curcan intreg, cotlet cu os: 8 – 12 ore;

Cele mai bune marinade contin cele trei componente importante:

Uleiul Uleiurile sunt folosite la marinare pentru ca multe ierburi aromatice si condimente nu sunt solubile in apa sau pentru gutul lor special ( de masline, de nuca etc) Totodata, ajuta carnea sa nu se lipeasca de gratar.

CondimenteCondimentele se pot adauga dupa gustul fiecaruia: sare, piepr, oregano, cimbru, chimen, boia (paprika), usturoi, pudra de usturoi sau chiar legume ca si ceapa. In marinada puteti aduga chiar si putin zahar care va da un gust deosebit si va scoate in evidenta celelate arome, dar nu prea mult pentru ca se va carameliza si se va arde.

Acidul Acidul adaugat in marinada poate fi suc de fructe (lamaie, mere, ananas, portocala etc), otet, otet balsamic, vin, bere. Acidul eva fragezi carnea dar se adauga cu moderatiune pentru ca poate un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la suta.

Idei de marinade:

Marinada pentru Curcan (minim 2 ore)o lingura de otet balsamic
trei lingruir de ulei de masline extravirgin
10 fire de chives
cateva frunze de menta proaspata
seminte de susan
seminte de in
sare si piper dupa gust

Marinada pentru Porc

1 bere de buna calitate
1 lingura de boabe de mustar
putin ulei de masline
1 cana de apa
2 linguri de otet balsamic
jumatate de lingurita de ghimbir praf
jumatate de lingurita piper proaspat macinat
un varf de lingurita de ienibahar macinat
1 cepa taiata in 4
2-3 catei de usturoi zdrobiti

Marinada pentru Pui

2-3 linguri sos worchestershire
2-3 linguri Jim Beam Bourbon
putin ulei de masline
1 lingurita de mustar
amestec de piper alb, negru si verde
sare
o mana de frunze proaspete de salvie
Marinada pentru Pui picant
2 lingurite mustar Dijon picant
1 lingura de mustar frantuzesc boabe
2 lingurite de zahar brun
jumatate de lingurita ghimbir praf
1 lingura de pasta de ardei dulce
jumatate de lingurita de seminte de susan
1 lingurita de Mix Masala (piper negru, coriandru, scortisoara, chimion, dafin)
sare grunjoasa de mare
putin ulei

Marinada pentru Pui cu bere

100 ml bere
2 catei de usturoi
1 mana frunze de menta proaspata
1/4 lamaie
1 lingurita de boabe de mustar
2 lingurite de zahar brun
sare, piper dupa gust
putin ulei de masline
putin ardei iute

Marinada pentru Vita

2 lingurite otet balsamic
2 linguri ulei de masline
putin piper
la final, dupa gatire: sare dupa gust
Facebook Comments