Mâncatul haotic poate fi fatal

by Dana B.
7 din 10 oameni mananca atat de dezechilibrat, de nesanatos incat, mai devreme sau mai tarziu, ajung la doctor. 70% din vizitele la medic pornesc de aici: de la mancatul haotic si excesiv. In Romania, una din doua persoane are probleme serioase de greutate.
Obezitatea poate fi fatala. De altfel, e una dintre principalele cauze ale mortalitatii in Europa. Pentru ca obezitatea duce la aparitia altor boli. Printre ele, diabetul zaharat, considerat boala secolului. „Tot ce consumam in exces devine toxic pentru organism. Ne trezim in supermarket cu cosurile pline si de fapt necesarul nostru este chiar putin sub jumatate din tot ce cumparam. 40% este miscarea, si restul, 30 cu 30% sunt echilibrul psihic si alimentatia”, afirma Simona Carniciu, medic nutritionist, potrivit digi24.ro.
Sindromul de ficat gras non-alcoolic este o alta afectiune provocata de alimentatia dezechilibrata. „Ficatul gras non-alcoolic este considerat in prezent cea mai frecventa afectiune hepatica cronica si principala cauza de transplant hepatic. Aceasta afectiune este produsa de factori numerosi din care cei mai importanti sunt cei ai sindromului metabolic. Se apreciaza ca 46% din populatia generala sufera de aceasta incarcare grasa a ficatului”, spune Camelia Saratanu, medic gastroenterolog.
„Am inceput sa am anumite crampe si probleme gastrointestinale. Banuiesc ca din cauza unor anumite excese din timpul scolii. O alimentatie nesanatoasa si un stil de viata nesanatos. Din pacate s-a ajuns la nevoia de vizita la medic”, afirma un pacient. „Din cauza stilului de viata dezordonat pe care il duc, am probleme cu ficatul. Din cauza acestei vieti agitate pe care o avem cu totii nu am un program de masa ordonat. Mananc la ore diferite si cel mai mult seara cand ajung acasa de la serviciu”, afirma o pacienta.
„Uita sa manance, fac pauze mari intre doua mese principale, ajung foarte flamanzi seara si seara isi aduc aminte si mananca aproape tot ce le pica la indemana. Mananca foarte pe fuga si foarte anapoda alimente care nu au nutrienti, au doar calorii goale care ne imbolnavesc”, precieaza Laura Ene, medic nutritionist. Medicii au o singura certitudine: educatia timpurie este cruciala pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sanatos.
Sursa: sanatate.bzi.ro
Facebook Comments