test

LUNA MARTIE, O PROVOCARE PENTRU PUBLICUL MELOMAN ARADEAN

LUNA MARTIE, O PROVOCARE PENTRU PUBLICUL MELOMAN ARADEAN

Polițiștii arădeni vor fi la datorie, de Crăciun
ORASUL ARAD S-A PREZENTAT LA BRUXELLES CU PITA DE LA … PECICA
CUM L-A TRANSFORMAT GHEORGHE FALCA PE IOHANNIS INTR-UN PREDICATOR BRAZILIAN

Programul de concerte din luna martie al Filarmonicii de Stat Arad este unul nu doar bogat, ci și foarte provocator pentru toți cei care iubesc muzica de calitate.

Ansamblurile filarmonicii arădene vor evolua, sub bagheta unor importanți  dirijori invitați, pregătind inclusiv opere muzicale în primă audiție pentru România.

Însă, în mod categoric, cel mai important eveniment al lunii martie se prefigurează a fi ediția I a Festivalului de Muzică Contemporană, care se va desfășura în perioada 19 – 22 martie – un adevărat act de curaj, dacă doriți, întrucât promovarea muzicii culte noi într-un festival specializat reprezintă un demers rar îmbrățișat de instituțiile profesioniste, care mizează în special pe muzica clasică. Deschiderea festivalului îi va aparține maestrului italian Roberto Salvalaio care va conduce concertul ce va cuprinde lucrări de Arnold Schoenberg, Anton Webern, Alexander Arutiunian, Gyorgy Ligeti, dar și Siciliana Blues – compoziție a academicianului Cornel Țăranu – unul dintre invitații speciali ai festivalului.

Fiind organizat în colaborare cu Universitatea de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Muzică și Teatru, această primă ediție a Festivalului de Muzică Contemporană va aduce în fața publicului și artiști consacrați din Cluj și Timișoara. Astfel, dacă cea de a doua zi se va desfășura sub genericul  „Cluj – à la carte”, ultima va fi dedicată numelor importante ale muzicii timișoarene și compozitorilor din zona de vest a țării. Festivalul va mai cuprinde un workshop de percuție, susținut de Mario Florescu și Doru Roman – sâmbătă, 21 martie, urmat de un concert extraordinar susținut tot în sala mare a Palatului Cultural, de la ora 19,00.

Adevărat promotor al valorilor muzicale contemporane, Festivalul de Muzică Contemporană se dorește a fi și o platformă de întâlnire, de comunicare și de dezbatere între creatori, organizând în acest sens Simpozionul cu tema CREAȚIA CONTEMPORANĂ – TENDINȚE ȘI ORIENTĂRI STILISTICE. Acesta se va desfășura în ziua de duminică, 22 martie, între orele 10,00 și 11,30, la sediul Filarmonicii de Stat Arad și este deschis tuturor celor care sunt implicați în procesul creator contemporan din diverse zone artistice. Lucrările înscrise la simpozion vor fi publicate într-un volum căruia i se acordă ISBN, coordonatorul său fiind managerul filarmonicii arădene, dr. Alin Văcean, iar prefața fiind semnată de prof. univ. dr. Constantin Rîpă.

Finalul festivalului propune o întâlnire specială, pe ritmuri contemporane, prin intermediul concertului A Balk Afro-Indian Nite with „Prabhu Edouard Trio feat.Lucian Nagy”. Spectatorii vor avea ocazia să petreacă aproape două ore în compania unui muzician aparte (și a invitaților săi), cu o apariție scenică absolut inedită!

O dată încheiat acest atât de ambițios festival, filarmonica arădeană mai vine cu un eveniment de marcă: în premieră națională, audiția unei lucrări monumentale – Requiem de Carl Jenkins. Iar dacă vă spunem că premiera rusă a acestei lucrări a avut loc doar cu câteva luni în urmă, vă veți da seama de anvergura acestui eveniment care va avea loc în data de 27 martie, dirijori fiind Roberto Salvalaio și Robert Daniel Rădoiaș (dirijorul corului).

Facebook Comments

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0