Luna aceasta UE va începe negocierile de aderare cu două țări din Balcani

by Andreea Radu
Uniunea Europeană va autoriza, probabil, începerea negocierilor formale de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, luna viitoare, urmând ca perspectiva de aderare la club să contribuie la ancorarea în Occident a problematicei regiuni balcanice a continentului, scrie Bloomberg, preluat de Rador.
„Având în vedere progresele obţinute în ceea ce priveşte reformele”, miniştrii UE care se întâlnesc la Luxemburg, pe 15 octombrie, vor decide „să deschidă negocierile de aderare” cu guvernele de la Tirana şi Skopje, conform unui proiect al comunicatului lor, difuzat vineri şi văzut de Bloomberg. Deşi formularea s-ar putea schimba, un proiect anterior, văzut şi de Bloomberg, nu includea recomandarea de a începe discuţiile.
Un efort similar de deschidere a negocierilor de aderare a dat greş în iunie, întrucât ţări precum Franţa, Olanda, Germania şi Danemarca s-au opus. Guvernele occidentale ale UE sunt exasperate de eşecul unor naţiuni din est, care s-au alăturat blocului din 2004, de a menţine statul de drept şi de a combate corupţia. Astfel, ele se tem de admiterea de noi membri în cel mai mare club comercial din lume, unde persoanele, bunurile şi serviciile au libertate de mişcare.
Ţări între care Polonia, Ungaria şi România – printre cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale ale UE şi ai ajutorului agricol – se află în conflict cu Comisia Europeană cu privire la standardele lor democratice, iar până acum braţul executiv al blocului nu a reuşit să le forţeze să se conformeze.
În comunicatul său din iunie privind extinderea, UE a spus că admiterea de noi membri ar trebui să ţină seama de „capacitatea blocului de a-i integra”. Chiar dacă negocierile de aderare durează ani de zile – sau chiar zeci de ani, ca în cazul Turciei – şi încheierea acestora nu este garantată, lansarea procesului este o victorie pentru guvernul Macedoniei de Nord. Acesta a investit cea mai mare parte a capitalului său politic într-un acord cu Grecia pentru a schimba în Constituţie numele fostei republici iugoslave, în speranţa că acest lucru va deschide calea pentru aderarea la UE.
Noul guvern grec a declarat că nu este de acord cu acordul încheiat între Macedonia de Nord şi predecesorul său, dar nu va căuta să-l anuleze dată fiind necesitatea de a păstra continuitatea în acordurile internaţionale. Cu toate acestea, redactarea din proiectul de comunicare văzut de Bloomberg, care „salută cu fermitate istoricul Acord de la Prespa”, ar putea declanşa o reacţie din partea Atenei, deoarece majoritatea alegătorilor partidului de guvernare se opune acestui acord.



Facebook Comments