Lipsa igienei orale poate crește riscul de cancer pancreatic

by Dana B.

Bacteriile ce contribuie la aparitia parodontitei – o boala ce afecteazatesutul gingival – par sa aiba un rol si in declansarea cancerului pancreatic. Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki si Institutul Karolinska au investigat rolul acestor bacterii in dezvoltarea cancerelor orale si a altor tipuri de cancer, precum si legatura dintre parodontita si riscul de deces pe fondul acestor boli. Constatarile au fost publicate recent in jurnalul de specialitate „The British Journal of Cancer”, informeaza helsinki.fi. Aceasta este prima cercetare ce demonstreaza existenta unui mecanism la nivel molecular prin care bacteriilor asociate cu aparitia parodontitei – Treponema denticola – pot influenta debutul cancerului.

Mecanismul raspandirii bacteriilor si aparitia cancerului

Oamenii de stiinta au descoperit ca factorul primar de virulenta a bacteriilor Td (enzima Td-CTLP) apare si in cazul tumorilor maligne de la nivelul tractului gastro-intestinal, asa cum se intampla in cazul cancerului pancreatic. Potrivit studiilor efectuate anterior pe aceasta tema, enzima CTLP are capacitatea de a activa enzimele pe care celulele canceroase le utilizeaza pentru a invada tesuturile sanatoase (respectiv enzimele pro-MMP-8 si -9). In acelasi timp, CTLP diminueaza eficacitatea sistemului imunitar, dezactivand moleculele cu rol de inhibare a acestor enzime.

Un alt studiu, publicat in revista de specialitate „The International Journal of Cancer”, arata ca parodontita este boala asociata mortalitatii inregistrate pe fondul cancerului, in special in cazurile de cancer pancreatic. Constatarile studiului au fost rezultatul unor studii de analiza efectuate in randul a 70 de mii de finlandezi pe o perioada de 10 ani.

„Acestea sunt primele cercetari de specialitate ce demonstreaza ca factorii de virulenta a bacteriilor patogene ce declanseaza bolile gingivale sunt capabili sa se raspandeasca de la nivelul oral in alte parti ale organismului si sa contribuie la mecanismele ce duc la distrugerea tesuturilor pe fondul aparitiei cancerului,” declara Timo Sorsa, profesor la Universitatea din Helsinki.

Concluziile cercetarilor

Cercetatorii au constatat ca inflamatia sistemica de grad scazut, asociata parodontitei, faciliteaza raspandirea bacteriilor orale si a factorilor de virulenta in intreg organismul uman. Astfel, oamenii de stiinta sublinieaza ca prevenirea si diagnosticarea precoce a parodontitei sunt deosebit de importante nu numai pentru sanatatea orala a pacientilor, ci si pentru bunastarea intregului organism.

„Pe termen lung, preventia are un rol central pentru sanatatea populatiei,” conchide Timo Sosa, cercetator in cadrul Universitatii din Helsinki si autorul principal al studiului. In prezent se desfasoara cercetari suplimentare pe aceasta tema, atat in cadrul Universitatii din Helsinki, cat si in cadrul Institutului Karolinska, pentru a extinde cunoasterea mecanismelor ce stau la baza asocierii intre sanatatea orala si aparitia cancerului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments