Legătura dintre mâncare și depresie

by Dana B.

Ceea ce alegem sa mancam nu ne afecteaza doar silueta, ci si modul in care ne functioneaza creierul, potrivit unui studiu realizat de medici de la Universitatea din Connecticut. Multi dintre noi credem ca anumite mancaruri ne fac sa fim mai fericiti, insa de cele mai multe ori, afecteaza sanatatea psihica. Studii anterioare au demonstrat ca alimentele sanatoase scad riscul de depresie si de sinucidere. Elocventa este cercetarea efectelor limitarii alimentelor cu grasimi saturate si zaharuri. Rezultatele arata ca riscul de depresie scade cu 11% in cazul adultilor, noteaza gustarte.ro.

”Atunci cand oamenii mananca sanatos organismul reactioneaza in mod pozitiv si ei slabesc, ceea ce duce la o stare de spirit buna”, a declarat medicul dr. Sherry Pagoto, conducatorul studiului. De asemenea, dieta influenteaza si sistemul imunitar care se stie ca are un rol bine determinat in declansarea depresiilor. Un studiu publicay in Journal of Clinical Psychiatry a scos la iveala faptul ca inflamatiile din corp duc la aparitia depresiilor. Cei care aveau creatina C la nivel crescut in organism, au avut un risc cu 46% mai mare de a deveni depresivi. Pentru a evita aceste problema este de preferat sa mancati rosii, ulei de masline, legume cu frunze verzi, nuci, peste, fructe, potrivit Harvard Medical School.

Elementul principal al depresiei este dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.

Se mai poate manifesta și printr-o diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitătile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relatează că nu mai sunt interesate de hobby-uri, de activitătile pe care anterior le considerau plăcute, distractive.

Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitătile obișnuite care anterior erau considerate plăcute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumpărături, nu mai citesc, nu se mai joacă cu copiii, nu mai merg la tenis, etc.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments