Legătura dintre durerile articulare și schimbarea vremii

by Cristian Dobre

Fiecare dintre noi are o bunica cu un talent deosebit de a prezice schimbarile de vreme, bazandu-se pe durerile de articulatii. La randul nostru, atunci cand am experimentat senzatii de disconfort, durere sau iritatii la instalarea anotimpului rece si umed, le-am pus pe seama modificarilor climatice. Se pare insa ca in convingerile bunicii exista un adevar stiintific. Potrivit cercetatorilor, schimbarile de vreme chiar au impact asupra durerilor de articulatii.

Initial, lamentarile persoanelor care puneau durerile de articulatii pe seama schimbarilor climatice erau considerate simple superstitii populare. Mai nou, descoperirile oamenilor de stiinta valideaza aceste credinte. Robert Newlin Jamison, profesor la Universitatea din Harvard, s-a numarat printre primii oameni de stiinta care au intarit cu argumente stiintifice opiniile ridiculizate pana atunci. Intr-un articol publicat in revista Pain, el si-a prezentat concluziile obtinute in urma unui studiu desfasurat in randul persoanelor cu dureri cronice din patru orase americane: San Diego, Nashville, Boston si Worcester. Conform profesorului, doua treimi din subiectii sai au afirmat ca schimbarile climatice le intensifica durerea. El a mai descoperit ca, acelasi numar de persoane erau capabile sa prevada cu acuratete evolutia vremii pe baza suferintelor din corp.

Totusi, oamenii de stiinta arata ca nu temperaturile scazute sau umezeala cauzeaza durerile de articulatii, ci modificarile de presiune atmosferica. Este concluzia la care a ajuns, printre altii, David Borenstein, un reputat reumatolog de la George Washington University Medical Center. El a explicat ca, atunci cand presiunea atmosferica este ridicata, tesuturile sunt practic „impinse”, fiind impiedicate sa se extinda. Iar cand presiunea scade, tesuturile se intind, cauzand astfel durere in articulatii. Desigur, si modificarile de temperatura au partea lor de vina, vremea rece si umeda cauzandu-ne un disconfort care ne impiedica sa ne desfasuram activitatile obisnuite, chiar daca suntem sanatosi tun. Un studiu din 2014 valideaza aceasta opinie, afirmand ca o scadere de 10 grade antreneaza o crestere a durerii, fenomen prezent mai ales in cazul bolnavilor de artrita.

Este foarte important sa aveti grija de voi, mai ales in aceasta perioada delicata. Chiar daca primele zile de toamna nu par diferite, iar temperaturile sunt inca ridicate, schimbarile climatice sunt resimtite de organism. Imbracati haine mai groase cand iesiti, iar in casa aveti grija sa va acoperiti cu o patura, daca petreceti mai multe ore stand pe canapea in fata televizorului sau citind. Miscarea este intotdeauna benefica, iar cateva reprize de stretching dupa antrenamente vor usura durerile de articulatii ale persoanelor active. Baile caldute cu sare calmeaza de asemenea articulatiile, relaxandu-le gratie continutului de magneziu. Masajul cu uleiuri esentiale de eucalipt, menta, salvie, lavanda sau coada soricelului, amestecate cu uleiuri de baza ultra hidratante, precum cele de cocos, masline, avocado sau samburi de struguri, reprezinta un rasfat mult dorit, dar si o modalitate de a usura durerea.

Desigur, natura ne vine in ajutor, ca intotdeauna. Sunt ingrediente recunoscute pentru proprietatile de calmare a durerilor articulare, pe care puteti sa mizati cu toata increderea. Gheara diavolului este probabil cel mai cunoscut nume. Originara din Africa de Sud, planta are proprietati antiinflamatoare si analgezice. Cercetatorii de la Universitatea din Maryland s-au ocupat sa demonstreze aceste efecte, printr-un studiu desfasurat pe durata a patru luni, cu 122 de subiecti. Participantilor li s-au administrat extracte de gheara diavolului si medicamente pentru diminuarea durerilor, iar in urma acestui experiment au ajuns la concluzia ca gradul de alinare a disconforului a fost identic. Totusi, gheara diavolului s-a evidentiat pentru ca nu a prezentat niciun efect advers.

Gheara matei este de asemenea un ingredient care va va fi de ajutor. Planta originara din America Centrala si de Sud are proprietati antiinflamatoare. Oamenii de stiinta au demonstrat acest lucru printr-un studiu desfasurat in 2002 asupra a 40 de persoane. Acestora li s-au administrat extracte de gheara matei, remediu in urma caruia au resimtit o diminuare a durerii, comparativ cu cei care au primit un placebo.

Antiinflamator, antioxidant si antiviral, turmericul este din ce in ce mai apreciat in ultima perioada. Din familia ghimbirului, extras din plante de pe teritoriul Indiei si Indoneziei, binefacerile turmericului in cazul durerilor articulare sunt legate mai degraba de prevenirea disconfortului decat de tratarea sa, asa cum afirma un studiu desfasurat in 2006. Nu in ultimul rand, un rol esential in starea de bine a persoanelor care sufera de dureri articulare il are MSM-ul (Methylsulfonylmethane), un compus al sulfului care se regaseste in mod natural in fiecare celula din corpul omenesc si care reduce durerea si inflamatiile. Un studiu-pilot din 2006, desfasurat pe 50 de persoane cu forme de artrita, a conchis ca administrarea a 6000 mg de MSM a alinat durerile de articulatii, fara efecte adverse. Prin urmare, durerile de articulatii provocate de schimbarile climatice sunt o realitate. Totusi, asta nu nu ar trebui sa ne ingrijoreze atat de tare, dat fiind faptul ca avem la indemana solutii naturale, lipsite de efecte adverse. Acestea ne pot alina disconfortul, ajutandu-ne sa ducem viata frumoasa la care visam.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments