LAURIAN POPA, EXPOZITIE – EVENIMENT LA MUZEUL DE ARTA DIN ARAD

by Florian Popa

Între 24 octombrie și 16 noiembrie a.c., Muzeul de Artă din Arad prezintă expoziția Spații și obiecte pentru nimic, de Laurian Popa, reprezentant de vârf al artei abstracte românești actuale.

Cu un concept original și o viziune care pune semnul egal între abordarea expozițională clasică și structura de instalație contemporană, expoziția aduce în atenția publicului lucrări realizate de Laurian Popa în 3 ani de studii și schițe.

Seria Spații și obiecte pentru nimic continuă ideea ultimei sale expoziții, Spații închise, care a avut loc la Galeria Machina din Italia, în urmă cu doi ani, dar într-o cheie nouă și spectaculoasă pentru evoluția artistului: de la non-figurativul personal la curajul de a explora în direcția unui provocator și revelator, pentru artist, figurativ abstract.

Expoziția va fi inaugurată vineri, 24 octombrie, ora 18.00, în Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă din Arad.

Curatoriată de Claudio Scorretti, expoziția invită privitorul la o expediție în laboratorul artistului, acolo unde obiectele pictate, obiectele reale și cele turnate în ciment, în dimensiunea lor naturală, formează un întreg care vorbește despre tema principală a reprezentării: studiul asupra obiectelor, majoritatea provenind din propriul atelier și inspirate, unele dintre ele, din universul teatrului. Laurian Popa încearcă, așa cum observă curatorul în prefața catalogului, o alianță între pictură și teatru, într-un gest de reinventare și reutilizare a unei întregi recuzite teatrale inutile, expulzate și scoase din uzul scenic.

Rămășițele zilnice din culise, hârtii, mănuși folosite, figurine de porțelan, măști de ghips, silicon, piese de mobilier uzate, scaune șchioape, divane moi și decolorate: toate aceste ‘materiale refuzate’ devine ‘obiecte picturale’ în lucrările semnate de Laurian Popa, pentru a fi ulterior regenerate și reinvestite vizual în propriul său sistem de semne. ‘La fel ca în trecut — adaugă Claudio Scorretti în prezentarea expoziției — Laurian pornește de la o încleștare între elementele figurative, care rămân într-un echilibru precar, la suprafața tabloului. Ultimele sale lucrări aduc mărturia unei determinări și a unui impact vizual, cu o calamitate, o inteligență compozițională și o intensitate cromatică într-adevăr revelatoare’.

Născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează, Laurian a studiat pictura la Facultatea de Arte din Timișoara la clasa prof. Constantin Flondor, are un masterat și un doctorat în arte vizuale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arad. A participat la numeroase expoziții de grup în România și în străinătate, la Paris, Madrid, Berlin, Kiev și Budapesta.

Printre cele mai recente expoziții personale ale artistului se numără expoziția Spații închise, la Galeria Machina din Rieti, Italia, în 2012, Cerul negru, organizată de Galeria D’Ancona Budis, București, 2011, Însemne printre nori și urme, care a avut loc la Atelier 030202, București în 2011 și Experiment sintetic G, organizată la Teatrul Vechi din Arad în 2009.

În 2015, artistul se pregătește pentru o expoziție la Zürich, în Elveția, iar în 2016 va avea prima sa expoziție personală la New York, în Statele Unite.

Facebook Comments