La ce ajută ceaiul din petale de mac

by Cristian Dobre

Macul de camp (Papaver Rhoeas) este o planta anuala destul de raspandita în zonele de campie, cu precadere pe marginea drumurilor si în lanurile de grau. Înfloreste în lunile mai – iulie, perioada în care se recolteaza numai petalele (restul plantei este toxic). Acestea se culeg dimineata, dupa ce se ridica roua, si se usuca în locuri luminate, dar ferite de actiunea directa a razelor solare.

Prezenta alcaloizilor în petale îi confera macului proprietati emoliente si antispastice, fiind recomandat în calmarea tusei. În acest scop se prepara o infuzie dintr-o lingurita de petale uscate la o cana de apa. Infuzia se consuma calduta, îndulcita eventual cu miere. Întreaga cantitate se consuma pe parcursul unei zile, în mai multe reprize. Este eficienta în tratamentul racelii, gripei, laringitei, în bronsite si astm bronsic.

Ceaiul de petale de mac se mai poate folosi si ca adjuvant în insomnie, starile de agitatie nervoasa, pojar si scarlatina (la copii) sau pentru calmarea crampelor abdominale. Pentru accentuarea efectului, petalele de mac se folosesc în amestec cu frunze de patlagina, flori de tei sau cimbrisor. Macul este util si în cosmetica. Tenul curatat cu infuzie de petale de mac devine mai catifelat, iar ridurile apar mai greu. Pentru aceasta este suficienta spalarea fetei de doua-trei ori pe zi cu o infuzie concentrata, circa trei lingurite de petale la o cana de apa.

Atentie! Alte specii de mac nu au calitati terapeutice, cum ar fi Papaver dubium, în timp ce cultivarea si valorificarea speciei Papaver somniferum este interzisa. Din cauza continutului variat de morfina, existent în capsulele obtinute din aceasta planta, poate provoca intoxicatii grave si chiar moartea.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments