Învață să faci diferența între tristețe și depresie!

by Andreea Radu

Depresia a ajuns să fie boala secolului, motiv pentru care toată lumea este tentată să spună că suferă de depresie când de fapt trece printr-o fază mai neplăcută a vieții, marcată de o tristețe profundă. La fel se întâmplă și cu anumite persoane care suferă de depresie și care cred că de fapt sunt doar triste. Este important să facem diferența dintre tristețe și depresie pentru a ști cum să ne tratăm. În multe cazuri, depresia duce la finaluri tragice tocmai din cauza faptului că nu a fost conștientizată și tratată.

Tristețea este o stare emoțională normală pe care o resimțim atunci când trecem printr-un moment mai neplăcut al vieții, marcat de un eveniment tragic sau pur și simplu de o dezamăgire.

 

Este în regulă să fii trist, să plângi ca să te descarci și să ai puterea să o iei de la capăt a doua zi. În același timp este important să conștientizezi motivul pentru care ești trist și dacă ai nevoie sau nu de ajutor pentru a trece peste. Există momente în care moartea unui apropiat ne provoacă o tristețe profundă și avem nevoie de ajutorul unui specialist pentru a ne închide rănile și pentru a putea să mergem mai departe. Dacă nu apelăm la ajutor atunci când avem nevoie, există o mare posibilitate ca tristețea să se transforme într-o depresie, iar lucrurile să se complice.

Depresia este o condiție medicală destul de severă, ce are la bază diverși factori de mediu cum ar fi un eveniment important din viața ta (un divorț sau chiar nașterea unui copil, numită depresie post-natală), abuzul sexual, violența domenstică sau pierderea unei persoane dragi, după cum am spus mai sus. Însă, depresia poate fi declanșată de multe ori și de un abuz de alcool și sedative sau de anumite boli care îți afectează viața (cum ar fi bolile incurabile sau cele care te transformă dintr-o persoană activă într-una dependentă de cei din jurul tău).

Depresia nu este doar o stare de tristețe permanentă, ci implică mai multe schimbări atât fizice, cât și în viața de zi cu zi.

Spre exemplu, persoanele depresive sunt întotdeauna mai retrase, par tot timpul obosite, nu vor să socializeze cu cei din jur, au dificultăți de memorie sau de concentrare, experimentează schimbări în programul de somn sau de mese (dorm tot timpul sau din contră, suferă de insomnii, nu au poftă de mâncare sau se refugiază în mâncare, etc.). Depresia este extrem de chinuitoare și uneori dureroasă, nu te lasă să te bucuri de lucrurile cu adevărat fericite din viața ta, te face să vezi întotdeauna doar partea goală a paharului și îți ia și ultimul entuziasm atunci când vine vorba de activitățile pe care înainte le făceai cu plăcere.

Dacă tristețea te face să vezi lucrurile în ceață pentru moment, depresia transformă totul în negru în jurul tău. Oamenii triști au nevoie de o vorbă bună și de o îmbrățișare în timp ce oamenii depresivi au nevoie de un tratament specializat. Depresia poate fi vindecată dacă ești îndeajuns de puternic încât să recunoști că ai o problemă și să ceri ajutor. Nu sta sperând că se va vindeva de la sine pentru că depresia se accentuează treptat. Și nu uita, starea de tristețe ar trebui să dispară dacă ai eliminat motivul pentru care ești trist, în timp ce depresia rămâne acolo, orice ai face.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Facebook Comments