INCREDIBIL! PRIMARUL FALCA SE LAUDA CU O DIPLOMA CARE SE OBTINE CONTRA COST

by Cosmin Mihuta

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este, fără îndoială, într-o gravă criză de imagine. Mai ales după episodul „Tăiaţi Parcul Eminescu“, mai marele Aradului a pierdut mult la capitolul popularitate. Aşa că e nevoie de orice pentru a recâștiga încrederea arădenilor, mai ales că se apropie alegerile locale din 2016. Iar dacă e vorba despre Gheorghe Falcă, chiar putem să ne așteptăm la orice.

De exemplu, în urmă cu o săptămână, Gheorghe Falcă ne anunța că a primit un mare premiu de la EBA, la Londra. Nu e vorba de Elena Băsescu, ci de o organizație din Oxford (ce bine sună pentru parveniți), pe numele său European Business Assembly, care vede Aradul ca „destinație excelentă pentru afaceri“. Și ne mai anunța Gheorghe Falcă faptul că, nu numai că am primit premiul ăsta extrem de important, care va aduce investiții de zeci de milioane de euro, ci intrăm și într-un program numit pompos „Promovarea oraşelor viitorului”, derulat tot prin EBA.

Ca orice arădean responsabil și întreg la cap, ne-am întrebat și noi cum, Doamne, ne-au găsit ăștia de la Oxford tocmai pe noi, cei mai atractivi pentru investiții ? De unde până unde ? Așa că ne-am pus să căutăm să vedem ce e cu asociația asta din Oxford, European Business Assembly, care ne iubește atât de mult.

Când colo, ce să vezi ? Să te iei cu mâinile de cap nu alta. Asociația cu pricina dă premii contra cost. Bine, nu plătești direct, ci participi la chermzele lor, cum a fost cea la Londra, unde a participat și Falcă, dai acolo tot felul de taxe, apoi plătești pentru promovare, cum ar fi includerea într-un program din ăsta pompos cu orașele viitorului.

Cum se desfășoară lucrurile ne povestește un jurnalist care a fost la fața locului, la o astfel de ceremonie, la Dublin. Unde era o lume extrem de pestriță, din toate colțurile lumii, dar mai ales, cum specifică ziaristul, din țări în curs de dezvoltare, unde probabil lumea e mai ușor de prostit să cumpere astfel de titluri pompoase. Dar cum ajungi să primești o astfel de diplomă ? Foarte simplu. European Business Assembly trimite mail-uri, scrisori la nenumărate instituții și companii din toate colțurile lumii, mai ales din țările în curs de dezvoltare, anunțând că acestea au câștigat diferite premii. Dacă cineva e interesat de imagine și răspunde la aceste mail-uri, primește o listă de titluri și prețurile aferente, din care să-și aleagă. Vrei cel mai tare oraș din Europa ? Pune 5000 de euro, să zicem, vrei oraș atractiv, pui 4000 de euro și așa mai departe, iar ziaristul dă exemple din Russia și Kazahstan, unde cei de la EBA au trimis scrisori și astfel de liste de prețuri (sunt prezentate și în facsimil). În plus, organizația este extrem de legată de Rusia, din câte prezintă ziaristul respectiv, ceea ce n-ar trebui să îi facă cinste primarului Gheorghe Falcă. Asta ca să nu mai spunem că proprietarul EBA este un ucrainean, pe numele său Ivan Savov.

Dar să vedem ce spun cei de la Center for Investigative Reporting (CIN) din Sarajevo, o organizație de presă independentă înființată cu sprijinul USAID și care publică materialele în ziare ca Guardian, Time, Der Spiegel, Washington Post,  și are colaborări cu radiouri ca ZDF, BBC sau Deutsche Welle. Adică vorbim de o sursă cât se poate de serioasă, care a făcut o amplă anchetă, după ce premiile oferite de EBA au început să curgă în Serbia și Bosnia.

Ceea ce prezintă CIN (vezi aici) e de-a dreptul halucinant. De exemplu, în 2012, Belgradul a câștigat titlul de cel mai bun oraș, iar primarul Dragan Đilas a primit distincția „The Manager of the Year 2012“. Ceremonia a avut loc la Dublin, iar participarea a costat 11.000 de euro, din banii municipalității. Numai premiul a costat în jur de 7,300 de euro, spun cei de la CIN. Și nu e singurul exemplu, EBA acordând premii pe bandă rulantă în Serbia și Bosnia tuturor doritorilor, de la universități private, la firme, directori de firme, doctori, șefi de instituții etc. Reporterii CIN prezintă modul în care se ajunge la aceste distincții, care e identic cu cel prezentat mai sus: se trimit mail-uri, scrisori, iar cine cade în plasă și plătește se alege cu un premiu și o diplomă.  Mladen Genčić, directorul firmei Delta Petrol, s-a ales cu titlul de managerul anului, pentru care a plătit, conform declarațiilor date celor de la CIN, în jur de 4000-5000 de euro. Un alt exemplu este Compania de apă din Subotica, care a primit titlul „European Quality Award“, în 2008, pentru care s-au plătit din banii publici 2500 de euro. Iar lista continuă cu universități, cei interesați putând să citească amplul material al celor de la CIN. Sau un alt material care prezintă aceeași situație, pe care îl găsiți aici.

Acum, ce ne interesează pe noi, este costul deplasării primarului Gheorghe Falcă la Londra și sumele care au fost plătite către EBA sub diferite forme: cotizație, promovare, taxe etc. Fiindcă arădeanul, pe lângă faptul că a fost prostit că trăiește într-un oraș foarte atractiv pentru investitori, are dreptul să știe și cât s-a plătit din bani publici, din banii lor, pentru această păcăleală. Cât despre Gheorghe Falcă, nu poate să te apuce altceva decât mila, când vezi la ce trucuri ieftine apelează, pentru a-și face imagine.

cosmin.mihuta@livearad.ro

lista preturi eba

 

Facebook Comments