În câte mii de ani se schimbă clima din deșertul Sahara

by Cristian Dobre

Un nou studiu sugerează că, în deşertul Sahara, condiţiile climatice s-au modificat de la umede la aride o dată la fiecare 20.000 de ani.

Studiul a fost realizat de către cercetători ai Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), scrie LearningEnglish.

Deşertul Sahara este cunoscut ca unul dintre cele mai aride şi călduroase zone de pe Pământ. Acesta se întinde pe aproximativ 9,3 milioane de kilometri pătraţi, în Africa de Nord. Dovezile anterioare sugerează că Sahara nu a avut mereu un astfel de climat. Informaţiile au fost obţinute în urma analizării fosilelor şi a picturile de pe rocile regăsite în zonă. Studiile anterioare arată că, în anumite momente, în Sahara a fost prezent un climat foarte umed. Acest lucru a permis plantelor şi animalelor să se dezvolte şi să crească, fapt ce a dus la crearea unor aşezări umane.

În prezent, cercetătorii MIT au descoperit noi dovezi ale acestor modificări climatice. Specialiştii au examinat praful adunat de pe ţărmul vestic al Africii pe parcursul ultimilor 240.000 de ani. Ei au arătat că, în această perioadă, clima din Sahara a fluctuat între aridă şi umedă o dată la aproximativ 20.000 de ani.

David McGee, profesor din cadrul MIT, a prezentat noi dovezi ce susţin ideea că, în zonă, climatul se schimbă de-a lungul anilor. „Rezultatele noastre sugerează că o dată la 20.000 de ani climatul fluctuează între umed şi arid”, a declarat McGee. El a adăugat că aceste modificări climatice au loc în mare parte din cauza modificărilor axei planetei în timp ce orbitează Soarele. Atunci când axa Pământului se modifică, nivelul de lumină solară este redus. La baza cercetării specialiştilor MIT s-a aflat praful prelevat din sedimentele oceanului. Ei susţin că sute de milioane de tone de praf saharian s-au acumulat de-a lungul miilor de ani pe podeaua Oceanului Atlantic.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments