Ignama sălbatică ameliorează durerile specifice artritei

by Cristian Dobre

Ignama salbatica este o planta medicinala folosita de secole pentru tratarea multor afectiuni, dar si pentru efectele relaxante pe care le are. Maiasii si aztecii au fost cei care au folosit pentru prima data ignama salbatica pentru proprietatile sale terapeutice, mai ales in calmarea durerilor.

Ce beneficii are ignama salbatica

Radacina de ignama salbatica are o serie de efecte benefice pentru sanatate – iata cateva dintre acestea:

Amelioreaza simptomele specifice menstruatiei si menopauzei – ignama salbatica este extrem de benefica pentru sistemul reproducator al femeii. Proprietatile sale antispasmodice, alaturi de cele antiinflamatoare, fac din ignama salbatica un remediu eficient in tratarea crampelor menstruale si a durerilor pelvine cronice.

Imbunatateste sanatatea digestiva – ignama stimuleaza functionarea bilei si a ficatului, imbunatatind astfel sanatatea digestiva. Aceste doua organe sunt esentiale pentru digestia alimentelor.

 

Amelioreaza durerile specifice artritei – oamenii de stiinta au dovedit faptul ca ignama salbatica are proprietati antiinflamatoare care pot reduce inflamatia si durerile specifice artritei. O denumire veche folosita de nativii americani pentru ignama salbatica este “radacina pentru reumatism”, datorita proprietatilor sale calmante asupra articulatiilor.

Calmeaza colicile – colicile intestinale sunt ameliorate de consumul de radacina de ignama salbatica, datorita proprietatilor antispasmodice pe care aceasta le are planta. Sindromul de colon iritabil poate fi ameliorat prin consumul de ignama salbatica.

Benefica pentru musculatura – compusii din ignama salbatica pot preveni degradarea musculara, mai ales la femeile care intra la menopauza si au de-a face cu un declin al estrogenului.

Combate anxietatea – un studiu publicat in anul 2007 in Jurnalul de Psihiatrie Generala a scos la iveala faptul ca ignama salbatica poate reduce nivelul de anxietate, inducand o stare de relaxare.

Amelioreaza simptomele infectiilor urinare – ignama salbatica are proprietati antiinflamatoare care pot fi de ajutor in tratarea infectiilor urinare. Aceasta nu trebuie sa fie folosita ca un substitut pentru tratamentul conventional, ci poate fi folosita pe post de tratament complementar.

De ce este ignama salbatica eficienta in tratarea acestor afectiuni?

Ignama salbatica este o planta medicinala eficienta intrucat contine o serie de ingrediente active si substante precum: saponinele steroidiene, fitosteroli, alcaloizi, taninuri, amilaze, aminoacizi, calciu, cupru, fier si vitamina C.

Cum poate fi consumata ignama salbatica

Ignama salbatica se gaseste in magazinele cu produse naturiste, atat sub forma de tinctura, cat si sub forma de capsule, pudra sau extract lichid.

Daca se foloseste tinctura, se recomanda 2-3 ml de trei ori pe zi. Asta inseamna intre 40 si 100 de picaturi.

Daca preferi capsulele, acestea trebuie luate de trei ori pe zi.

Orice produs pe baza de extract de ignama trebuie luat in functie de recomandarile facute de producator, care se regasesc pe eticheta produsului.

Efecte secundare si contraindicatii

Ignama salbatica este, in general, considerata ca fiind sigura pentru consum. In unele cazuri insa, pot aparea simptomele precum greata sau iritatia, mai ales daca nu se respecta doza recomandata si se consuma o cantitate mai mare.

Persoanele cu afectiuni hepatice nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de ignama salbatica, mai ales daca nu se consulta in prealabil cu medicul gastroenterolog.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de ignama salbatica intrucat nu s-au facut suficiente cercetari cu privire la modul in care aceasta planta ar putea afecta fatul sau calitatea laptelui.

Persoanele care sufera de afectiuni ce pot fi influentate de hormoni ar trebui sa evite consumul de ignama salbatica. Printre acestea se numara pacientii cu cancer uterin, cancer ovarian, endometrioza. Ignama salbatica se poate comporta precum estrogenul, iar asta inseamna ca daca ai o afectiune careia nu ii prieste estrogenul in exces, ar trebui sa eviti consumul de ignama.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments