Hreanul, un antibiotic natural

by Cristian Dobre

Hreanul este considerat si un antibiotic natural, un antiinflamator, dar si un afrodisiac la indemana oricui. Cu toate acestea, persoanele care sufera de boli cardiace ori ale aparatului digestiv trebuie sa stea departe de hrean.

In Antichitate, hreanul era folosit impotriva durerilor de cap, racelilor, dar si in preparate culinare, insa si in ritualuri de tamaduire. Hreanul este folosit atat la gatit, cat si in medicina naturista pentru tratarea diverselor afectiuni. Este de doua ori mai bogat in vitamina C decat lamaile, contine vitamin B, potasiu, calciu, fier si fosfor. De la hrean folosim radacina care se poate consuma cruda, rasa, in salate sau diverse preparate, sub forma de tinctura sau otet din hrean.

Atat radacina cat si frunzele de hrean au proprietati benefice organismului. Pentru ca este iute, ajuta la descongestionarea cailor respiratorii superioare si este un remediu eficient impotriva reumatismului. Aceasta contine vitamina C, complexul B, calciu, potasiu, minerale dar si antibiotice naturale, enzime, fitohormoni. Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar si a altor afectiuni ocular, spun specialistii. Tratamentul este unul cat se poate de simplu: se rade hreanul, dupa care se inspira profund timp de 5 – 10 minute. Laarimarea ochilor este inevitabila, insa cat se poate de benefica. Hreanul ras si in combinatie cu miere are multiple beneficii pentru organism. Dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita din acest amestec. El este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala si circulatie periferica deficitara. Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte afrodisiace. El contine anumite substante care echilibreaza hormonii.

Reteta cu hrean pentru bolile de plamani: Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc na­tural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot oua­le din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (pa­lin­ca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 lin­guri. Este o re­teta folosita in special contra pneumo­niilor reci­di­vante, a bronsitelor cronice si a tubercu­lozei pulmo­nare. Pe langa efectele puternic antibio­tice ale hrea­nu­lui, acest preparat este si un puternic vitaminizant si remineralizant, precum si un redu­tabil stimulent imu­nitar.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments