HREANUL, BOGAT IN VITAMINA C

by Cristian Dobre

Radacina hreanului contine foarte multa vitamina C, utila sistemului circulator si imunitar, greu incercate atunci cand afara este ger. Contine si minerale foarte importante, precum fierul, potasiul, calciul si magne­ziul. Mirosul intepator si gustul de foc al radacinii se datoreaza mai multor compusi chimici, intre care si asa-numitii glucozinolati. Acestia din urma s-au dove­dit un adevarat fenomen in lupta cu bacteriile dauna­toare, fiind de multe ori mai eficienti decat cele mai avansate antibiotice de sinteza. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, cercetari de data foarte recenta au aratat ca focul continut in radacina de hrean are si proprietati citostatice foarte puternice, glucozinolatii fiind efici­enti in foarte multe forme de cancer (de piele, de pla­mani, de colon, de stomac etc.).

Reumatism, guta – intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de suc de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tra­tament dureaza minimum trei sapta­mani, avand efecte antiinflamatoare si de­toxi­fiante.

Dureri articulare – pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud, atat timp cat nu apare senzatia de arsura. Suplimentar, dupa inde­partarea cataplasmei, se poate aplica un unguent camforat.

Reteta cu hrean pentru bolile de plamani

Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc na­tural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot oua­le din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (pa­lin­ca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 lin­guri. Este o re­teta folosita in special contra pneumo­niilor reci­di­vante, a bronsitelor cronice si a tubercu­lozei pulmo­nare. Pe langa efectele puternic antibio­tice ale hrea­nu­lui, acest preparat este si un puternic vitaminizant si remineralizant, precum si un redu­tabil stimulent imu­nitar.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments