GUVERNUL VREA SA STIMULEZE CONSUMUL PRINTR-UN CREDIT FISCAL ACORDAT PERSOANELOR FIZICE

by Sida Voicu

Dacă va intra în vigoare, noul acord cu FMI va conţine două măsuri de stimulare a consumului: câte una adresată persoanelor fizice, respectiv persoanelor juridice. În cazul persoanelor fizice, Guvernul a negociat cu FMI acordarea unui credit fiscal pentru anumite persoane care au dificultăţi în a-şi achita creditul bancar. Premierul Victor Ponta şi ministru Liviu Voinea au explicat luni, după şedinţa cu reprezentanţii FMI, în ce constă acest credit. „Este o măsură care se adresează persoanelor fizice, salariaţi sau pensionari care au credite la bănci, că aceste persoane trebuie să aibă un venit lunar sub salariul mediu net, sub 1.610 lei, trebuie să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile şi jumătate din rata pe care o plătesc va fi amânată, cei care au 800 de lei rată vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani”, a declarat Victor Ponta. Declaraţiile premierului pe acest subiect au fost completate de explicaţiile date de Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Guvernul vine şi creează cadrul în care să se desfăşoare această înţelegere între client şi bancă şi oferă şi o facilitate suplimentară clientului şi anume: clientul poate opta pentru a-şi reduce până la jumătate rata, ce plăteşte el în fiecare lună, timp de doi ani şi statul îi dă, peste doi ani, credit fiscal de 200 de lei, am stabilit – aceasta este propunerea – 200 de lei pe lună timp, de asemenea, până la doi ani. Deci câtă vreme a funcţionat facilitatea de reducere a ratei, atâta vreme funcţionează şi facilitatea de credit fiscal. Ce se stabileşte? Banca nu poate să crească dobânda la care este acordat creditul, pe toată durata creditului, se lungeşte maturitatea creditului cu perioada în care s-a beneficiat de această reducere a ratei. Practic, cineva care, să spunem, are salariul, în prezent, să spunem, 1.200 de lei, deci 12 milioane de lei vechi, şi să zicem că avea o rată de 800 de lei – foarte mult, raportat la salariul său – dacă şi el şi banca sunt de acord, statul îi dă 200 de lei peste doi ani ca să-şi restructureze, practic, mă rog, ca să-şi refacă în prezent structura acestui credit şi să-i rămână bani, să-i rămână bani în prezent, să-i cheltuiască, să-i pună în economie. Deci în loc să plătească 800 de lei rată, plăteşte 400 de lei rată timp de doi ani, deci îi rămân 400 de lei – am dat acest exemplu, dar poate fi cineva care are rată, în prezent, 1.000 de lei, deci 10 milioane de lei vechi – i se reduce până la 500 de lei, deci 500 de lei îi rămân. Dacă cineva are 11 milioane rată, nu i se reduce cu 550, i se reduce tot cu maximum 500. Deci, există această limită de 500, da. Era un calcul simplu. Dacă toţi ar opta pentru această facilitate şi banca trebuie să fie de acord, dar dacă toţi ar opta şi banca nu are de ce să nu fie de acord, pentru că este o situaţie câştig-câştig în condiţiile de lichiditate de pe piaţă în acest moment, practic, ar fi 4 miliarde de lei în economia României timp de doi ani, adică o creştere suplimentară a Produsului Intern Brut cu 1% din PIB pe doi ani de zile. Aceasta se traduce, pe termen scurt, efect direct, încasări din TVA mai mari de aproximativ 900 de milioane de lei şi indirect, din creşterea PIB, din creşterea economică, iarăşi se întoarce la buget aproximativ o treime”, a mai explicat Voinea.

 

Deci, criteriile de eligibilitate pentru obţinerea creditului fiscal sunt următoarele:

         venit al datornicului sub salariul mediu net pe economie (1610 lei);

         restanţe mai mici de 90 de zile.

   Prima facilitate constă în faptul că timp de doi ani, datornicul poate plăti jumătate din rată în limita maximă de 500 de lei (dacă cineva are o rată de 1100 lei va plăti 1100-500 egal 600 lei lunar). Clientul va plăti diferenţa după cei doi ani în funcţie de cum se înţelege cu banca, oficialii guvernamentali precizând că perioada de maturitate a creditului se va prelungi automat cu doi ani. Însă, după încheierea primilor doi ani în care clientul a plătit jumătate din rată, statul intervine cu acel credit fiscal de 200 de lei lunar tot pe o perioadă de doi ani, bani pe care statul îi va plăti băncii din impozitul pe venit al persoanei fizice. Dacă persoana respectivă plăteşte statului un impozit pe venit mai mic de 200 de lei, atunci facilitatea va fi egală cu cuantumul impozitului. Acestă facilitate va fi opţională atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi. Oficialii statului spun că toată lumea va avea de câştigat: clienţii pentru că au scapă pe jumătate de stresul ratei la bancă cel puţin pentru moment, statul şi economia pentru banii economisiţi vor merge în consum şi vor fi recuperaţi din TVA, băncile pentru că vor vedea deblocate anumite credite cu risc mare de blocaj.   

Facebook Comments