Grecia solicită UE o distribuție mai echitabilă a migranților

by Andreea Radu

Grecia a cerut UE să împărtășească în mod mai echitabil sarcinile migranților pe fondul îngrijorării cu privire la creșterea accentuată a sosirilor pe unele insule în ultimele săptămâni, scrie euractiv.com.

„Din 7 iulie, nu a existat o singură zi fără sosiri”, a declarat ministrul adjunct pentru protecția cetățenilor, Giorgios Koumoutsakos, cotidianului Kathimerini, într-un interviu.

Pe cinci insule Egee, aproape de Turcia – Lesbos, Samos, Chios, Kos și Leros – „numărul total de refugiați și migranți a depășit 20.000”, a declarat ministrul, care este responsabil pentru politica de migrație din noul guvern conservator din Grecia. „Aceasta reprezintă o creștere de 17% în câteva săptămâni.”

Doar Lesbos, principalul port de sosire în timpul crizei de migranți din 2015, a înregistrat o creștere de 44 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, a continuat ministrul.

„9 august a fost una dintre cele mai proaste zile din perioada de vară pentru Lesbos, deoarece au sosit șase bărci cu 250 de oameni”, a spus el.

Pentru Grecia, o „țară de primă linie … care servește, de asemenea, ca parte a frontierei externe a UE”, problema fluxurilor migratorii și de refugiați a fost „o ecuație foarte dificilă”, a spus el.

Grecia și-a „epuizat capacitatea pe această temă (și) așteaptă cu nerăbdare o cooperare eficientă cu Comisia Europeană și statele membre”, a spus ministrul.

Koutmoutsakos a cerut „punerea în aplicare cu succes” a acordului convenit între UE și Turcia în 2016 pentru a reduce trecerile Mării Egee, ceea ce a constituit „o provocare și un joc de noroc și pentru Europa”.

El a salutat faptul că viitoarea președinte a Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, Germania, „a stabilit problema migrației foarte ridicată în lista de priorități”.

 

Foto: euractiv.com

Facebook Comments