Gheparzii, tigrii şi leii, interzişi ca animale de companie

by Andreea Radu

Gheparzii, tigrii şi leii au fost interzişi ca animale de companie în Emiratele Arabe Unite, potrivit unei noi legi, iar persoanele care o încalcă pot fi sancţionate cu amendă de 136.000 de dolari sau cu închisoare, informează CNN.

După mai mulţi ani de presiuni din partea grupurilor pentru protecţia animalelor, Emiratele Arabe Unite au aprobat o lege prin care este interzisă posesiunea şi comerţul de animale sălbatice şi periculoase.

În cazul în care este observată o persoană plimbându-şi animalul de companie exotic, acesta este confiscat, iar stăpânul riscă până la şase luni de închisoare, potrivit textului de lege obţinut de CNN.

”Emiratele Arabe Unite au evoluat mult… Sunt fericit să aflu că legea a fost aprobată, dar trebuie să facem demersuri pentru a ne asigura că va fi aplicată în mod corespunzător”, a spus Ronel Barcellos, managerul Wildlife Center din Abu Dhabi.

Noua lege a intrat deja în vigoare şi obligă proprietarii de animale exotice să le predea autorităţilor.

Posesiunea de animale de companie exotice a fost considerată un simbol al statutului social în Emiratele Arabe Unite. Persoane înstărite onişnuiau să îşi plimbe tigrii pe plaje publice din Emiratele Arabe Unite şi să publice imagini pe reţelele de socializare etalându-şi colecţia de animale exotice. O parte dintre proprietari şi-au prezentat gheparzii în faţa unor maşini de lux, în timp ce alţii şi-au făcut selfie-uri cu animalele sălbatice.

”Problema în Orientul Mijlociu este că oamenii sunt dispuşi să păstreze animale sălbatice drept animale de companie”, a spus Elsayed Mohamed, directorul regional din Orientul Mijlociu al International Fund for Animal Welfare (IFAW), pentru CNN.

Între persoanele care au deţinut animale exotice s-a numărat şi prinţul moştenitor al Dubai, Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, care a publicat o serie de imagini pe Instagram în care apare alături de un leu.

Leii, gheparzii şi tigrii deveniţi animale de companie au fost luaţi în mod ilegal din mediul lor natural şi transportaţi în Emiratele Arabe Unite, unde, de cele mai multe ori, au fost maltrataţi, legaţi şi închişi în cuşti necorespunzătoare.

Ulterior, când îngrijirea lor se dovedea prea complicată, propretarii obişnuiau să îi abandoneze. Animalele ajungeau în grija altor persoane, în parcuri pentru animale sălbatice susţinute de guvern.

”Când cineva cumpără un animal foarte scump demonstrează că este suficient de bogat pentru a obţine orice îşi doreşte. Dacă are un animal sălbatic precum un leu, încearcă să se laude că este curajos. Însă, acesta nu este curaj. Acesta este un abuz al drepturilor animalelor”, a spus Jasim Ali, o persoană care îngrijeşte animale sălbatice în parcuri de dedicate lor, pentru CNN.

Reţeaua de monitorizare a comerţului de animale sălbatice TRAFFIC a estimat anterior că această industrie valorează sute de milioane de dolari. Puii de tigru puteau fi cumpăraţi la preţul de 3.000 de dolari, iar un pui rar de leu alb putea fi achiziţionat pentru 50.000 de dolari pe piaţa neagră.

Emiratele Arabe Unite au o întreagă istorie în distrarea invitaţilor cu ajutorul animalelor exotice. În 2012, Dubai Ski – pârtia de schi de interior aflată în Mall of the Emirates – a găzduit o colonie de pinguini regali şi Gentoo. În anul 2008, hotelul Atlantis a generat un val de critici din partea grupurilor pentru drepturile animalelor, când a prezentat un rechin-balenă într-un acvariu.

Sursa: news.ro

viewscnt

Facebook Comments