GHEORGHE FALCA, UNDE SUNT BANII DE LA CET?

by Florian Popa

CET Arad a ajuns să fie executat silit, în contul unor datorii acumulate faţă de furnizorii de cărbune. Astfel, asigurarea căldurii şi apei calde pe timp de iarnă este sub semnul întrebării! Primarul Falcă nu a spus nici acum unde sunt cei 20 de milioane de euro, datorii acumulate de cele două CET-uri din subordinea administraţiei pe care o conduce.
CET-ul este executat silit în contul unor datorii de aproximativ 2 milioane de euro. Din păcate, situaţia societăţii este mult mai gravă, datoriile totale ale societăţii se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro! Este o problemă de timp ca executarea silită să se facă pentru toate datoriile CET. Prin punerea sub sechestru a maşinilor şi utilajelor, CET riscă să nu mai poată funcţiona!
Cauza situaţiei de la CET este proasta administrare din partea autorităţilor locale conduse de Gheorghe Falcă. El este cel care a decis să separe cele două CET-uri, CET SA care produce energia şi CET Hidrocarburi care o livrează populaţiei. Primăria este proprietarul celor două CET-uri şi trebuie să supravegheze buna funcţionare a celor două societăţi. Guvernul nu mai are atribuţii în finanţarea sau funcţionarea CET-urilor, aşa cum în mod greşit susţine Gheorghe Falcă.
CET-ul care livrează căldura şi apa caldă a acumulat datorii uriaşe faţă de CET-ul care produce, iar acesta la rândul său are datorii foarte mari faţă de furnizori, care în aceste zile blochează utilajele pentru că nu primesc banii. Culmea este că CET-ul produce căldura şi apa caldă la un preţ bun, unul dintre cele mai mici din ţară. Dacă ar încasa facturile de la CET Hidrocarburi, ar fi o societate profitabilă.
Problema mare este la CET Hidrocarburi. Această societate încasează banii de la populaţie, dar nu îşi plăteşte datoriile către celălalt CET. Întrebarea este ce se întâmplă cu banii încasaţi de la populaţie, care nu ajung la CET-ul care produce energia termică? Arădenii se străduiesc să plătească la timp şi corect, cu mari sacrificii. Ei suportă în preţ şi pierderile de pe reţeaua de transport a energiei termice (care se regăsesc în preţ) şi administraţia Falcă tot nu se descurcă!? Se ştie că preţul Gigacaloriei este stabilit în funcţie de costuri şi de pierderi şi aprobat de ANRSC.
În conducerea CET şi-au făcut loc tot felul de politruci promovaţi pe criterii politice de către Falcă şi PDL. Unul dintre aceştia este fostul deputat anonim Lucian Riviş Tipei, cel care a fost în centrul unui imens scandal în luna mai, când şi-a bătut soţia, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor. Cu astfel de oameni în conducere, CET a ajuns în pragul falimentului şi prăbuşirii.
Banii alocaţi de consilierii locali pentru CET salvează societatea doar pentru moment. Problema de fond este managementul dezastruos de la CET. Falcă trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să spună ce s-a întâmplat cu banii încasaţi de la populaţie? Cum se poate să se acumuleze datorii de 20 de milioane de euro şi să nu se ia măsuri?

CET a pierdut licenţa din cauza lui Falcă, Falcă dă vina pe Guvern!

În toată această situaţie, Gheorghe Falcă dă vina pe… Guvern. Nu ar fi prima dată când Falcă nu îşi face treaba şi dă vina pe Guvern. Doar că de data aceasta, lucrurile sunt mai complicate. Ceea ce nu spune Falcă arădenilor este că Guvernul nu poate acorda bani pentru CET, din cauza faptului că CET nu mai are licenţă de funcţionare recunoscută de ANRSC.
ANRSC nu a acordat licenţă S.C. C.E.T. Hidrocarburi S.A. pentru a presta servicii în municipiul Arad. Societatea a fost înştiinţată printr-o adresă în 19.04.2014, iar Primăria în 18.06.2014. Motivul: contractul de concesiune atribuit în mod direct de Primărie nu este legal! Noul contract de concesiune nu a fost atribuit în condiţiile legii, întrucât atribuirea directă, fără aplicarea procedurii licitaţiei publice deschise, s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 12 alin. (4) din Legea serviciului de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. Procedurile de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de utilităţi publice sunt: a) licitaţie publică deschisă – procedura la care orice operator licenţiat interesat are dreptul de a depune oferta”, aşa încât la expirarea valabilităţii contractului anterior, pentru atribuirea unui nou contract autoritatea administraţiei publice locale avea obligaţia de a organiza procedura de licitaţie publică deschisă, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 717/2008. Contractul atribuit cu încălcarea prevederilor legale în vigoare nu îndeplineşte criteriul obligatoriu de acordare a licenţei.
Primăria Arad avea obligaţia de a organiza de urgenţă procedura de licitaţie publică, conform prevederilor H.G. nr. 717/2008, pentru atribuirea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat, cu excepţia producerii energiei termice în cogenerare, astfel încât prestarea acestui serviciu în municipiul Arad să se poată face în condiţiile legalităţii depline, adică în baza unui contract atribuit în condiţiile legii şi a licenţei A.N.R.S.C.

Facebook Comments