Fulgii de ovăz și beneficiile pentru sănătate

by Cristian Dobre

Fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le putem consuma la micul dejun ori in cadrul gustarilor, deserturilor, meselor de dieta. Bogat in fier, fibre alimentare si tiamina, ovazul este un superaliment ieftin care merita mai multa apreciere. Ovazul aduce numeroase beneficii sanatatii:

ajuta la scaderea colesterolului rau;
o cura de slabire este mai usor de urmat daca includem fulgii de ovaz;
confera energie, ceea ce este de ajutor pentru sportivi si persoane active;
hidrateaza pielea;
sustin sistemul imunitar;
protejeaza sistemul cardio vascular;
reduc riscul de diabet de tip 2;
regleaza nivelul tensiunii arteriale;
au actiune antioxidanta, reducand stresul oxidativ;
previn constipatia;
regleaza glicemia.

Cu un pret accesibil si simplu de preparat, un castron de fulgi de ovaz este delicios alaturi de fructe deshidratate si fistic, caju, migdale. Pentru a da savoare fulgilor de ovaz, putem adauga si alimente integrale, naturale si sanatoase precum fructele de padure proaspete, semintele de in sau nucile macinate.

Fulgii de ovaz sunt recomandati pentru intreaga familie, inclusiv pentru copii. Cercetarile arata ca hranirea copiilor cu carbohidrati cu ardere lenta (numiti si alimente cu indice glicemic scazut) precum fulgii de ovaz, in locul celor cu ardere rapida, sau cu indice glicemic ridicat, produsele pentru mic dejun (de exemplu, cerealele dulci), ii ajuta pe cei mici sa se concentreze si sa-si mentina atentia pe parcursul intregii dimineti petrecute la scoala. Daca pierdeti ocazia de a manca ovaz la micul dejun, nu va ingrijorati, exista o multime de metode prin care puteti strecura aceasta cereala delicioasa in alimentatie de-a lungul zilei. Fulgii de ovaz sunt minunati in deserturi vegan, briose si alte aluaturi rapide. Desi fulgii de ovaz sunt considerati de obicei ca fiind parte a micului dejun, ei pot fi consumati si ca fel secundar, daca sunt introdusi in retetele clasice. Fulgii de ovaz pot fi consumati cu lingura sau amestecati in mancarurile si deserturile sanatoase.

Minerale. Ovazul contine mangan, seleniu, fosfor, fibre, magneziu si zinc. Vitamine. De asemenea, ovazul este bogat in carotenoizi, tocoli (vitamina E), flavonoizi si avenantramide, un tip de polifenoli. Calorii. 81 gr de fulgi de ovaz uscati contin aproximativ 307 calorii.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments