(FOTO) Consulul general, Florin Vasiloni, în vizită la „Biserica lui Şaguna” din Miskolc

by Dana B.
 În zilele de 17 și 18 septembrie 2017,  consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, a efectuat o vizită la Miskolc. Consulul general a vizitat Biserica ortodoxă din Miskolc, Monumentul Ostașilor Români din Miskolc și a avut convorbiri cu preotul paroh al Bisericii ortodoxe, Josef Krank, dar și cu membri ai comunității, originari din România. Orașul Miskolc este reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén, fiind al patrulea oraș ca mărime al Ungariei.
            Biserica ortodoxă din Miskolc, care actualmente din punct de vedere canonic aparţine de Episcopia Ortodoxă Ungară, a fost construită între ani 1785-1806, de către macedo-românii stabiliţi aici. Pe faţada bisericii, în semn de amintire, se află o inscripţie, în greceşte, pe care scrie: „Această biserică a Sfintei Treimi s-a întemeiat în 1785 pe timpul puternicului Iosif al II-lea, regele Ungariei, şi s-a isprăvit în anul 1806, pe timpul puternicului împărat Francisc al II-lea, regele Ungariei, cu cheltuiala fraţilor valahi din Macedonia”.
            În anul 1606, câteva familii aromâne s-au aşezat în oraşul Miskolc. Aromânii din Miskolc erau originari din Moscopole, Grabova, Lunca şi Civara. În jurul anului 1720 s-a constituie ”Compania comercială grecească din Miskolc”. Membrii companiei vorbeau limba greacă şi aromână. Ei controlau comerţul din zona, fiind foarte înstăriţi. În această asezare de aromâni s-a născut, la data de 20 decembrie 1808, viitorul mitropolit al Transilvaniei, Sf. Andrei Şaguna. În „Protocolul botezaţilor” a bisericii din Miskolc s-a păstrat despre naşterea sa următoarea însemnare „Anastasiu, fiul lui Naum Evreta Şaguna şi al soţiei sale Anastasia, s-a născut în 20 Decembrie şi s-a botezat şi miruit în 28 Decembrie 1808 prin mine preotul Constantin Vulco. Nașul lui a fost Anastasiu, fiul lui Adam Ghergha.”    
            În 1791 a fost sfinţit iconostasul bisericii, impunător, având o înălţime de 16 m şi 87 de icoane, pictate de artistul vienez Antoniu Kuchelmeister. Acelaşi maestru a zugrăvit, în anul 1807 şi frescele interioare ale bisericii. În curtea bisericii este situat şi un cimitir în care regăsesc cruci cu inscripţii greceşti din secolul XVII. Potrivit preotului Josef Krank, majoritatea crucilor sunt protejate de către Oficiul Monumentelor Istorice din Ungaria.
            Consulul general Florin Vasiloni s-a recules la Monumentul Ostașilor Români situat pe str. Levay Jozsef din Miskolc. Pe monument se află inscripția: ”Păstrăm cu pietate memoria eroilor fii ai poporului român, care și-au jertfit viața pentru idealurile internaționalismului proletar, pentru eliberarea țării noastre. 04 decembrie 1959. Muncitorii orașului Miskolc.”
            În zilele precedente, consulul general Florin Vasiloni a avut întrevederi cu dl. Laszlo Pluhar, primarul orașului Aletea (Elek), din județul Bekes și d-na Eva Iova-Șimon, redactorul-șef al publicației ”Foaia Românească”, participând și la funeraliile conducătorului Bisericii Penticostale nr. 1 din Micherechi, regretatul Ioan Roxin.
 
Facebook Comments