FLAVIUS MADUTA: INTERZICEREA INCHIDERII CALORIFERELOR NU ESTE O SOLUTIE

by Sida Voicu

 

Deputatul Flavius Măduţa a susţinut marţi o declaraţie politică în Camera Deputaţilor, în care a abordat problema încălzirii apartamentelor. El s-a pronunţat împotriva interzicerii închiderii caloriferelor, soluţie vehiculată în ultima perioadă. Mai jos puteţi citi integral textul declaraţiei politice:

 

            „Cheltuielile de întreţinere pe timp de iarnă au devenit un lux pentru foarte mulţi români. În fiecare oraş din ţară, sunt multe familii care înregistrează restanţe la plata căldurii şi a apei calde. Puşi în faţa imposibilităţii de a-şi achita cheltuielile, mulţi români au decis să închidă caloriferele în una sau mai multe camere, pentru a reduce cheltuielile. Trebuie să înţelegem de la început că pentru aceşti oameni este o decizie dificilă, care le aduce disconfort, dar care îi ajută să se încadreze în bugetul familiei.

Subvenţiile guvernamentale pentru familiile cu venituri reduse au crescut în ultimii doi ani, dar se pare că acest sprijin nu este suficient. Chiar şi după o iarnă blândă ca aceasta, restanţele cetăţenilor la plata căldurii şi a apei calde au crescut.

Foarte mulţi oameni sunt îngrijoraţi pentru că există un proiect de lege prin care s-ar putea interzice închiderea caloriferelor în apartamente. Cunosc o parte din argumentaţia care stă la baza unei astfel de decizii. Ştiu că blocurile îşi păstrează eficienţa energetică dacă sunt încălzite toate încăperile. Închiderea unor calorifere creează un dezechilibru termic care duce la creşterea cheltuielilor vecinilor şi chiar la apariţia unor fenomene neplăcute, cum ar fi mucegaiul sau igrasia. Totuşi, consider că interzicerea închiderii caloriferelor nu este o soluţie bună!

Cetăţenii care limitează încălzirea spaţiului locativ o fac pentru a se încadra într-un buget restrâns. Ei nu fac faţă cheltuielilor foarte mari şi nu vor să acumuleze datorii. Printr-o astfel de măsură, nu am face decât să sporim mult numărul familiilor care înregistrează restanţe la cheltuieli, să dezechilibrăm societăţile care furnizează agent termic şi care nu vor putea încasa facturile emise. Vom crea numeroase dispute în cadrul asociaţiilor de locatari, unde vor apărea conflicte între cei care sunt cu cheltuielile plătite la zi şi cei care au restanţe. În ultimă instanţă, va creşte numărul debranşărilor pentru neplata facturilor, realitate care va amplifica tocmai efectele pe care încercăm să le combatem!

Obiectivul de a  avea blocuri încălzite uniform şi eficiente energetic trebuie atinse prin alt tip de măsuri. În primul rând, societăţile care furnizează agent termic trebuie modernizate, atât în ceea ce priveşte capacităţile de producţie, cât şi în ceea ce priveşte reţelele de transport. De exemplu, la Arad, oraşul din care provin, cetăţenii suportă unul dintre cele mai mari preţuri din ţară pentru Gigacalorie, pentru că aproximativ 50% din agentul termic furnizat se pierde pe drum spre consumator! Autorităţile locale au demarat abia după 10 ani un proiect de reabilitare a reţelelor de transport a energiei, investiţii care nu au deocamdată niciun efect asupra cheltuielilor suportate de populaţie! Arădenii plătesc un preţ mare pentru lipsa de investiţii şi ineficienţa administraţiei locale. Cred că sunt şi alte cazuri similare în ţară.

O altă măsură este reabilitarea termică a blocurilor. Ştiu că de la nivel guvernamental există un sprijin important pentru reabilitarea termică a imobilelor, cred că aceste eforturi trebuie intensificate, pentru a folosi mai eficient energia termică şi pentru a reduce facturile.

Cred că preocuparea pentru modul în care sunt încălzite imobilele este justificată. Trebuie să găsim însă acele măsuri care vin în sprijinul cetăţenilor, care le fac în ultimă instanţă viaţa mai uşoară. O lege care să interzică închiderea caloriferelor nu este o soluţie, este o decizie care ar crea probleme în loc să le rezolve.”

 

 

 

Facebook Comments