Filmul „Veronica“, proiectat la Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură, la Cinematograful din Grădiște

by Andreea Radu

Unul dintre cele mai îndrăgite filme românești pentru copii, „Veronica“ în regia Elisabetei Bostan, va fi proiectat vineri, 23 august 2019, de la ora 19.00, la Cinematograful din Grădiște.

Proiecția filmului are loc în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură, organizat, în fiecare an, la Zilele Aradului.

Cu această ocazie va fi lansat proiectul „Cinemateca românescă“, un proiect care va aduce pe marele ecran de la cinematograful din Grădiște, din luna septembrie, capodopere ale filmului românesc care au umplut sălile de cinematograf până în anii ’90.

Astfel, primul filmul din proiectul „Cinemateca românească“ va fi muzicalul „Veronica“, unul dintre cele mai îndrăgite filme pentru copii din istoria cinematografiei româneşti.

Generaţii întregi de spectatori au crescut cu aventurile Veronicăi, o fetiţă drăgălaşă şi zvăpăiată care trăieşte într-o casă de copii şi care învaţă ce înseamnă prietenia, bunătatea, înţelepciunea şi curajul.

Scris şi regizat de Elisabeta Bostan (sau „mama Zizi Bostan“) în 1972, filmul este inspirat de lumea fabulelor lui La Fontaine şi, conform criticilor de film, este la fel de fermecător ca în momentul lansării.

Filmul „Veronica“ aduce pe marele ecran o distribuţie de excepţie, din care fac parte Lulu Mihăiescu, Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan şi George Mihăiţă, o coloană sonoră a maestrului Temistocle Popa, dar şi costume impresionante care îi fac pe spectatori să retraiască basmele copilăriei.

Intrarea la film va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul a fost vizionat de 3.620.176 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

În anul 1973 filmul a primit la ACIN – Premiul special (Elisabeta Bostan) și Premiile pentru decoruri, costume și coloană sonoră

În 1973, la Moscova filmul a primit medalia de bronz pentru cel mai bun muzical pentru copii, iar în același an, la Giffoni Valle a fost distins cu Mențiune specială.

Proiecțiile de film de la cinematograful din Grădiște fac parte dintr-un proiect pe termen lung, derulat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, care are ca scop revitalizarea cinematografelor din oraș.

 

Veronica – Sinopsis

Gen film: Familie, Muzical

Durata: 90 minute

Rating: Audiență generală

Veronica (Lulu Mihăescu) este o fetiță drăgălașă și zvăpăiată care trăiește într-o casă de copii. De ziua ei, când împlinește 5 ani, Zâna zânelor îi dăruiește un obiect neobișnuit: o „traistuță fermecată”, care-i poate îndeplini toate dorințele. Cu o condiție: fetița trebuie să fie cuminte, darnică, respectuoasă și prietenoasă cu cei din jurul ei.

Încântată, Veronica uită promisiunea făcută Zânei și hotărăște să păstreze darul numai pentru ea. Supărată de egoismul fetei, trăistuța o părăsește. Cu sufletul încărcat de regrete și lacrimi, Veronica pleacă în căutarea ei. Intră în pădurea fermecată din lumea basmelor, unde începe o adevărată călătorie de inițiere. Întâlnește o sumedenie de personaje fantastice de poveste, unele dușmănoase și de temut (Vulpea cea șireată, fiorosul Motan Danilă, Corbul) dar și prieteni adevărați (Licuriciul înțelept, șoricelul Aurică cu familia lui cea veselă, iepurașii). Lângă aceste noi cunoștințe, bune sau rele, Veronica se va lovi de răutate, minciună, șiretenie, dar va învăța și ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, înțeleciunea, munca, devotamentul și curajul.

Ajutată de noii ei prieteni, se întoarce acasă, printre colegi, mai înțeleaptă și mai generoasă.

Din distribuție fac parte mari artiști ai scenei românești Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan, George Mihăița.

Facebook Comments