FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ A OBȚINUT PRODUCȚII RECORD ÎN 2016

by Florian Popa

Dimitrie Muscă, fermierul care administrează două combinate agroindustriale la Curtici și Olari, a obținut producții record în 2016, conform agrointel.ro. În primăvară, fermierul din județul Arad a însămânțat 2.400 de hectare cu porumb, cu hibrizi ai companiei Monsanto. Predilecția pentru hibrizii Monsanto nu o are de ieri de azi, ci de foarte mult timp la combinatele de la Curtici și Olari se pun în exclusivitate hibrizi Dekalb, tocmai pentru stabilitatea de producție pe care o aduc, dar și pentru conținutul ridicat de proteină din bob, un lucru extrem de important atunci când valorifici producția în zootehnie.

”Am avut însămânțat porumb pe 2.400 de hectare pe cele două combinate, de la Curtici și de la Olari. Nu am terminat de recoltat, cel mai probabil o să fim în câmp cu combinele până duminică-luni. Până acum, din ce s-a recoltat avem o producție medie de 11,5-12 tone/ha, la neirigat. În general aleg să însămânțez hibrizii care au un aport mai mare de proteină- 9,5% prezintă interes pentru mine. Tocmai de aceea aleg să cultiv hibrizi aparținând companiei Monsanto”, a declarat pe Agrointeligența – www.agrointel.ro Dimitrie Muscă.

Cei mai performanți hibrizi din portofoliul companiei Monsanto se găsesc în cultură în ferma de la Curtici. Chiar dacă încearcă anual și noutățile din portofoliu, fermierul Muscă rămâne consecvent celor trei hibrizi care l-au convins și care sunt cultivați pe suprafețe însemnate.

1,3 milioane de euro investiții în utilaje și echipamente

La combinatele de la Curtici și Olari se fac investiții în fiecare an, tocmai pentru ca acestea să țină pasul cu tehnologia. Numai anul acesta fermierul a investit 1,3 milioane de euro în utilaje și echipamente agricole. De asemenea, tot anul acesta producătorul a achiziționat o moară de grâu ce va fi funcțională în perioada imediat următoare.

”Nu ne oprim niciodată din investiții. De la începutul anului și până acum am făcut investiții de 1,3 milioane de euro. Banii au mers în general către achiziția de utilaje și echipamente agricole performante. În timp, am băgat milioane de euro în cele două combinate, numai pentru mecanizare și dotarea fermei am cheltuit 13 milioane de euro. Investițiile de anul acesta au mers către utilaje. Recent am achiziționat și o moară de grâu și acum se montează. Sper ca într-o lună, o lună jumătate să fie gata, funcțională”, ne-a mărturisit administratorul combinatelor agroindustriale de la Curtici și Olari.

Performanță cu cea mai bună genetică de Charolais și Holstein Friză

Pe lângă activitate agricolă, un alt domeniu de importanță pentru cele două combinate îl reprezintă sectorul zootehnic. Dacă pentru a produce carne de vită a ales rasa Charolais, pentru producția de lapte a ales rasa Holstein Friză.

”În ceea ce privește ferma de animale, nu am în plan să aduc nimic nou, tocmai pentru că am cele mai bune rase. Nu am ce să aduc mai bun decât ce am în prezent. Am animale foarte bune, am rasa Charolais, pentru vaca de carne și rasa Holstein Friză pentru vaca de lapte. Am selecționate cele mai bune exemplare, care dau cele mai bune rezultate în materie de producție”, a declarat pe Agrointeligența – www.agrointel.ro Dimitrie Muscă, fermierul care a reînviat conceptul de cooperativă agricolă.

Facebook Comments