Exerciţiul CIMIC VICTORY 18, pe teritoriul județului Arad

by Dana B.

 O echipă tactică de afaceri civile a Forţelor Terestre ale SUA din Europa, dislocată în România, în cooperare cu o echipă tactică CIMIC din cadrul Batalionului 1 CIMIC au desfăşurat activităţi de instruire în comun, în cadrul exerciţiului CIMIC VICTORY 18, în perioada 17-18.01.2018 pe teritoriul judeţului Arad.

Exerciţiul CIMIC VICTORY 18 este o componentă a Operaţiei ATLANTIC RESOLVE care asigură antrenarea specialiştilor şi realizarea interoperabilităţii structurilor specializate în domeniul cooperare civili-militari (similare) din armatele celor două ţări aliate, SUA şi România.

Misiunea celor două structuri mai sus menţionate a constat în activităţi de promovare a instituţiei militare în unităţi de învăţământ din judeţul Arad. O echipă din cadrul Centrului militar judeţean Arad, constituită din şeful de stat major, un ofiţer şi un subofiţer aparţinând Biroului informare-recrutare, împreună cu reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad au sprijinit acţiunile specifice ale celor două echipe româno-americane care s-au desfăşurat după următorul program:

– în data de 17.01.orele 09.00 la Centrul Recreativ Orăşenesc Lipova, au participat peste 250 de elevi şi cadre didactice însoţitoare de la: Liceul „Atanasie Marinescu” din Lipova, Liceul Tehnologic din Săvârşin, Şcoala Gimnazială „Alexandru Mocioni” din Birchiş şi Şcoala Gimnazială „Patrichie Popescu” din Bata. La încheierea activităţii echipele româno-americane şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad au avut o întrevedere cu primarul oraşului Lipova;

– în data de 18.01 orele 09.00, în incinta sălii festive a Liceului „Sava Brancovici” din Ineu au participat peste 180 de elevi şi cadre didactice însoţitoare de la: Liceul „Sava Brancovici” şi Colegiul „ Mihai Viteazu” din Ineu, Liceul Teoretic din Sebiş şi Şcoala Gimnazială din Buteni. În deschiderea activităţii primarul oraşului Ineu a adresat un cuvânt de bun venit salutând iniţiativa instituţiei militare şi a Ministerului Educaţiei Naţionale;

– în aceiaşi zi, la ora 13.00 o activitate similară a avut loc în incinta sălii festive a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” din Arad implicând peste 180 de elevi şi cadre didactice însoţitoare de la Colegiile Naţionale: „Moise Nicoară”, „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal”şi „Elena Ghiba Birta” din Arad.

Desfăşurarea acţiunilor militare, în epoca contemporană, fie că vorbim de conflicte armate, activităţi de instruire sau exerciţii multinaţionale, într-o lume tot mai globalizată şi interdependentă, presupune folosirea de către instituţia militară a oportunităţilor oferite de era informaţională în vederea creşterii transparenţei şi a promovării imaginii instituţiei militare şi implicit a profesiei militare. Interacţiunea cu mediul civil şi relaţionarea permanentă cu comunităţile locale contribuie la cunoaşterea şi informarea reciprocă, la gestionarea subiectelor de interes comun.

Acest tip de activităţi se subscrie Protocolului de colaborare privind promovarea ofertei educaţionale şi profesionale a Ministerului Apărării Naţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar civil, încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2017.

 

 

Facebook Comments