EMOȚIE, BUCURIE ȘI MULTĂ CULOARE, LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR DE LA ARAD

by Dana B.

Dimineața zilei de 23 iunie a fost marcată, la Arad, de cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Așa-i jocul pe la noi”, ediție dedicată elevilor de la Iași al căror drum a fost oprit la Brașov  din cauza nefericitului eveniment rutier, în care și-au pierdut viața patru persoane.

Așa cum îi stă bine unui astfel de Festival, tonul sărbătorii a fost dat de intonarea Imnului național, după care a fost păstrat un moment de reculegere și savârșirea unei slujbe religioase  în memoria celor decedați în accident, iar apariția pe scenă a patru îngeri de copii cu lumânări în mâini a făcut pentru o clipă ca distanța Iași-Arad să fie una nesemnificativă.

Având în față un juriu format din Profesor Viorel Nistor- coregraf, Profesor Cristian Dobândă- profesor instrument, Profesor Adrian Dobândă- profesor instrument, Profesor Filaret Cristescu- coregraf, Simion Dragalina- coregraf, Ștefan Muntenaș- interpret muzică populară și Profesor Vasile Peri- coregraf dar și organizatorul festivalului, ansamblurile folclorice au fost invitate pe scenă de gazdele evenimentului Nicoleta Pavel și Alexandra Drăgan, care au impresionat atât prin prezența de spirit cât și prin frumoasele costume populare purtate.

Așadar, la cea de a XXII-a ediție a Festivalului care a vrut să ne arate hotărât și apăsat ”cum e jocul pe la noi”, au urcat pe scena Teatrului de vară al Centrului Cultural Județean Arad (Str. Barițiu Gheorghe, nr. 16) reprezentanții ansamblurilor din România, Ungaria și Serbia, după cum urmează: Arad-Ansamblul Zărandului, Hunedoara- Deva, Ungaria- Gyula, Arad- Pecica, Caraș-Severin- Armeniș, Gorj- Târgu-Jiu, Sălaj- Șimleul Silvanei, Alba- loc. Țent, Serbia- loc. Coștei, Bihor- loc. Avram Iancu, Arad- orchestra populară, Bihor- Oradea, iar în gândul tuturor…reprezentanții Iașiului, care au făcut ca toți participanții la festival să îndolieze frumoasele costume populare, cu doliul purtat în piept.

Căldura greu de suportat pentru toți cei prezenți, din păcate în marea majoritate doar părinți și rude ale celor din ansamblurile participante, nu i-a împiedicat absolut deloc pe cei care au urcat pe scenă să dea dovadă de multă determinare, profesionalism, bucurie și dragoste față de tot ce înseamnă costum și joc popular.

Emoția, bucuria, doliul, dar și multa culoare din costumele populare purtate cu atât de multă mândrie, au făcut ca Festivalul de folclor de la Arad să fie unul demn de păstrat în arhiva personală a momentelor cu care să te mândrești.

 

 

Facebook Comments