Eco-taxa pentru pungi de plastic a crescut

by Cristian Dobre

Guvernul a aprobat, marti, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanta privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificari se refera la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, la 0,15 lei.

„Aceasta masura este una esentiala pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iata ca, daca anul trecut am interzis pungile din plastic subtire cu maner, acum venim cu masuri noi pentru a determina comerciantii si populatia sa aleaga masuri alternative. Sunt vizate, in primul rand, acele pungi din plastic foarte subtire fara maner, pe care le gasim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, si pe care, ulterior, le reintalnim in natura. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor si trebuie, deci, sa actionam”, a declarat Gratiela Gavrilescu, viceprim-ministru si ministrul Mediului.

In afara de cresterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza.

O noutate importanta vizeaza unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, in acord cu evolutia indicatorilor de generare a deseurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor pentru anii 2019 si 2020, care au fost multiplicati cu numarul de zile calendaristice din anul de raportare.

Unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plati contributia de 50 lei/tona pentru intreaga cantitate de deseuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an in mediul urban si 105 kg/locuitor/an in mediul rural.

„Aceasta masura va conduce la stimularea organizarii serviciului de colectare la nivelul U.A.T.-urilor pentru asigurarea indeplinirii obiectivului anual de reducere a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale. In plus, actul normativ prevede modificarea contributiei de la 3% la 2% aferenta veniturilor obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica, realizate din vanzarea tuturor deseurilor„, se arata in comunicat.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments