DUMINICA RUSALIILOR – INTEMEIEREA BISERICII CRESTINE

by Florian Popa

„Iar cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti adunati impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut vuiet, ca de suflara de vant ce vine repede si au umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut p fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti cu de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai”. (Faptele Apostolilor 2, 1-13)

In fiecare an, la cincizeci de zile dupa Invierea Domnului, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Pogorarea Duhului Sfant peste Apostoli cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime sau Rusalii si care este vazuta ca  implinirea misiunii de propovaduire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In mod traditional aceasta sarbatoare este vazuta ca inceputul Bisericii, Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Pe langa praznuirea pogorarii Duhului Sfant se sarbatoreste in aceasta zi si revelarea Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Duhul Sfant) pe care o cinstim in mod deosebit lunea dupa Rusalii.

La Liturghia savarsita in aceasta zi, bisericile sunt decorate cu flori, frunze de nuc sau chiar iarba (in functie de fiecare zona a tarii) care simbolizeaza atat limbile de foc coborate peste Apostoli cat si respiratia divina  a Lui Dumnezeu care innoieste toata creatia, iar preotii folosesc vesminte si acoperaminte verzi. De asemenea, ca act liturgic deosebit, in aceasta zi Vecernia Mare este savarsita imediat dupa Sfanta Liturghie si contine trei rugaciuni mai lungi in timpul carora credinciosii ingenuncheaza pentru prima data dupa Pasti.

„Bine esti cuvantat, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaintelepti pe pescari i-ai aratat, trimitandu-le lor Duhul Sfant, si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, slava tie!”.  (Troparul, glas 8)

Monahul Serafim (Schitul Moneasa)

Facebook Comments