Drept la replică – Primăria Arad

by Andreea Radu

Ca urmare a publicării articolului mai sus menționat pe site-ul www.livearad.ro, în data de 22.02.2018, articol care face referire la vânzarea unei clădiri din incinta fostei fabrici Indagrara, facem precizările de mai jos, în virtutea dreptului la replică și a corectei informări a opiniei publice:

 

  1. Trebuie precizat de la bun început faptul că, în decursul documentării sale, jurnalistul Cosmin Mihuţa a omis să solicite punctul de vedere oficial al Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad. Nici domnul director Pavel Neamţiu, nici macăr unul dintre membrii comisiei de licitaţie, nu a fost contactat de jurnalist în vedere obţinerii unei informări corecte cu privire la acest subiect. Constatăm astfel, cu regret, o abatere gravă de la normele deontologice. Mai mult decât atât, remarcăm cu şi mai mare regret că s-au ales “sursele”, care de cele mai multe ori, sub protecţia anonimatului,  pot oferi informaţii trunchiate, distorsionate, neadevărate.

 

  1. Aşa cum rezultă şi din anunţurile care au fost publicate atât în presa locală, cât şi în cea centrală, s-a scos la licitaţie şi s-a vândut o clădire din incinta fostei fabrici Indagrara, proprietate a domnului Mihăila Ioan. În niciun caz nu este vorba despre clădirile din faţă.

 

  1. Vânzarea a avut loc după două proceduri de valorificare:

-la prima procedură au avut loc 3 licitaţii în care s-a redus preţul până la 50% din valoarea de evaluare a clădirii (conform prevederilor legale de la acea dată). -la a doua procedură, la primele 3 licitaţii nu s-a prezentat nimeni, cu toate că anunţurile de licitaţie au fost publicate în ziare locale şi în ziare centrale („Jurnal Arădean”, „Adevărul de Bucureşti”), pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Arad şi au fost afişate şi la adresa bunului supus vânzării. Mai mult decât atât, la a treia licitaţie organizată, preţul a fost redus până la 50% din valoarea de evaluare a clădirii.

 

Însă, modificarea legislaţiei a permis organizarea şi a altor licitaţii până la valorificarea bunului, acesta putând fi vândut la cel mai mare preţ oferit (chiar şi sub 50% din valoarea de evaluare).

 

  1. Prin valorificare s-a recuperat întreaga cheltuială cu executarea silită, precum şi 99,85% din suma restantă.

 

  1. Lista cu ofertanţii la licitaţie a fost afişată la sediul Direcţiei Venituri, aşa cum prevede art.251, al.3, din Legea nr.207/2015.

 

  1. În ceea ce priveşte ofertantul câştigător, suma ofertată cât şi datoriile debitorului, va redăm mai jos prevederile Legii nr. 207/2015, în ceea ce priveşte secretul fiscal:

„ART. 11

Secretul fiscal

(1) Personalul din cadrul organului fiscal este obligat să păstreze secretul asupra informaţiilor de care a luat cunoştinţă ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

(2) În categoria informaţiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intră datele referitoare la contribuabil/plătitor, cum ar fi: datele de identificare, natura şi cuantumul obligaţiilor fiscale, natura, sursa şi cuantumul veniturilor, natura, sursa şi valoarea bunurilor, plăţi, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obţinute din declaraţii ori documente prezentate de către contribuabil/plătitor sau terţi.

(3) Organul fiscal poate transmite informaţiile pe care le deţine:

a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege;

b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate, în baza unor instrumente juridice internaţionale semnate de România şi care cuprind prevederi privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi/sau recuperarea creanţelor fiscale;

c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii;

d) oricărui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului/ plătitorului despre care au fost solicitate informaţii. Prin acord scris se înţelege ca acordul să fie emis fie pe suport hârtie, fie în formă electronică, exprimat în condiţiile legii; ”

 

Având în vedere toate cele expuse mai sus, vă solicităm  publicarea dreptului la replică în aceleași condiții în care a fost publicat materialul la care facem referire.

În același timp, deoarece ne dorim ca opinia publică să fie informată în mod corect cu privire la activitatea Direcţiei Venituri, ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde solicitărilor dumneavoastră transmise la directiavenituri@primariaarad.ro sau la numerele de telefon: 0257.283312, 0257.283622.

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

 

Facebook Comments