Dovlecelul are proprietăți antiinflamatorii

by Cristian Dobre

Sezonul acesta, profita de beneficiile acestei legume si consuma dovlecelul fie in ciorbe sau pane. Iata ce beneficii are dovlecelul cand vine vorba de sanatatea ta:

Dovlecelul are proprietati antiinflamatorii. Vitamina C si vitamina A nu doar ca sunt de folos corpului ca antioxidanti puternici, dar in acelasi timp sunt eficiente ca agenti care lupta impotriva inflamatiei. Impreuna cu cuprul, un mineral care se gaseste in compozitia dovlecelului, aceste vitamine descurajeaza dezvoltarea multor boli si afectiuni hiper-inflamatorii, cum ar fi astmul, osteoartrita si artrita reumatoida.

Sursa de acid folic. Dovlecelul crud, dar si dovlecelul preparat pe gratar sau grill au, de asemenea, beneficii pentru sanatatea ta datorita acidului folic din compozitia lor sau continutului de vitamina B-9. Acidul folic contribuie la functionarea metabolismului tau, ajutand la metabolizarea proteinelor si acizilor nucleici. Ambele proteine si acizii nucleici faciliteaza dezvoltarea celulelor si ajuta la intretinerea si dezvoltarea tesuturilor.

Scade tensiunea arteriala. Impreuna cu magneziul, potasiul care se gaseste in dovlecel ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Daca nu este tinuta sub control, hipertensiunea (sau tensiunea arteriala crescuta) poate duce la ateroscleroza (deteriorarea vaselor de sange), atac de cord si multe alte boli grave.

Aliment cu putine calorii. Dovlecelul are un continut caloric incredibil de scazut. O portie sanatoasa din aceasta leguma iti ofera mai putin de 25 de calorii, o valoare de care cu siguranta ai auzit prea rar in registrul general al caloriilor care conteaza in dieta ta. Acest lucru inseamna ca dovlecelul este o modalitate foarte buna de a-ti umple stomacul (si de a dobandi senzatia de satietate), fara sa iti umpli farfuria cu calorii si fara a-ti da peste cap planul de dieta.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments