DESPRE ADEVARATELE VALORI

by Cosmin Mihuta

Luni, 17 februarie 2014 la Aiud,  la iniţiativa cotidianului „Gazeta de Maramureş”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Aiud şi cu Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” Aiud, s-au decernat titlurile de “Cetăţean de Onoare al oraşului” preotului  Justin Pârvu, filozofului Mircea Vulcănescu şi preotului Ilarion Felea. Ceremonia a debutat cu un parastas în memoria celor trei, oficiat de către Înalt Prea Sfințitul Irineu – Arhiepiscop de Alba Iulia, care le-a evocat martiriul, după care primarul Aiudului Horaţiu Josan a înmânat titlurile urmaşilor celor trei mari personalităţi. La acest eveniment am asistat cu mândrie şi eu în calitate de nepoată a lui Ilarion Felea – fratele bunicului meu dinspre tată.

Părintele Ilarion Felea a fost căsătorit şi a avut doi fii: Florin (care a murit la o vârstă fragedă) şi Ioan pe care avem bucuria şi onoarea să-l cunoaştem, cel căruia i-a fost înmânat zilele trecute titlul de „Cetăţean de Onoare al Aiudului” acordat post-mortem tatălui său.

Preotul profesor doctor Ilarion Felea s-a născut la 28 martie (Cuv. Ilarion cel Nou) 1903 în comuna Valea Bradului, jud. Hunedoara, unde tatăl său Ioan a fost preot. Între anii 1922-1926 a urmat cursurile Academiei Teologice „Andreiane” din Sibiu unde la 22 iunie 1926 a absolvit examenul de calificare preoţească  şi de candidat la preoţie.  La 29 iulie 1927 a fost hirotonisit preot la Sibiu iar la 6 august 1927 a devenit preot-paroh în comuna natală.

În paralel, a urmat cursurile până în pragul licenţei la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj (1927-1929). La 30 august 1930 a trecut preot în parohia nou înfiinţată în suburbia Şega din oraşul Arad pe care a ctitorit-o. La 20 decembrie 1932 şi-a luat licenţa „cum laude” la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti iar la 30 octombrie 1939, la aceeaşi Facultate şi-a luat examenul de doctorat „cum laude”, cu teza: „Pocăinţa, studiu de documentare teologică şi psihologică”. La 1 iunie 1939 a fost numit preot-paroh al Catedralei din Arad. A funcţionat ca profesor şi apoi ca rector la Academia de Teologie din Arad până la desfiinţarea acesteia în 1948.

Între 7 martie şi 20 august 1945 a fost internat, fără proces, în lagărul de deţinuţi politici de la Caracal.  La 25 decembrie 1947 Episcopia Aradului i-a acordat rangul onorific de iconom-stavrofor. La 6 ianuarie 1949 a fost arestat, a doua oară, iar la 28 octombrie 1949 a fost condamnat de Tribunalul Militar Timişoara la un an închisoare corecţională pentru „omisiunea denunţării”. La 25 septembrie 1958 a fost arestat a treia oară şi condamnat la 14 martie 1959 de către Tribunalul Militar Cluj la 20 de ani muncă silnică şi 8 ani degradare civică pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”.  Detenţia a făcut-o la Penitenciarul Gherla, apoi la cel din Aiud, unde a încetat din viaţă la 18 septembrie 1961.

Părintele Ilarion Felea a publicat numeroase studii teologice dintre care lucrarea monumentală “Spre Tabor“ despre care părintele Justin Pârvu a spus „Această carte, după părerea mea, este cea mai bună  operă a Ortodoxiei româneşti, de până acum. Părintele Ilarion Felea este cu adevărat un geniu liturgic al teologiei ortodoxe, al Bisericii Ortodoxe. Sibiul şi Ardealul au dat, într-adevăr, oameni de înaltă spiritualitate creştină. Opera «Spre Tabor» este a doua, după acest tezaur al ortodoxiei, care se cheamă Filocalia, fiind o desăvârşită tâlcuire a Filocaliei”. În deschiderea lucrării Spre Tabor – carte publicată cu osârdia obştii Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ – este menţionată mărturia preotului Moise Velescu despre părintele profesor Ilarion Felea: “Parcă o aud, şi mă-nfior, clara şi hotărâta sa voce « Frate Moise, ştiu urmările şi ştiu ce mă aşteaptă, dar eu sunt preot, un slujitor al lui Hristos, sunt un trimis al Lui cu o misiune precisă şi clară: să trăiesc ca El şi despre El le vorbesc oamenilor şi eu de la El vreau să ascult! Fie voia Lui! » ”.

Bianca Felea-Darian.

Facebook Comments