Deschiderea ofertelor pentru Arad – Șiria s-a amânat! Lucrările vor începe la anul și la mulți ani!

by Cosmin Mihuta

Drumul Arad – Șiria – Pâncota – Buteni pare o telenovelă fără sfârșit. Deși în urmă cu vreo două luni, Consiliul Județean Arad dădea asigurări că în 28 martie se vor deschide ofertele și prezenta acest eveniment ca și cum deja ar fi început reabilitarea, astăzi constatăm că lucrurile nu stau deloc așa. Ba din contră, aflăm de la CJA că ofertele, nu s-au mai deschis în 28 martie și se vor deschide abia… mâine. Asta după ce astăzi deputatul PSD Florin Tripa a transmis un comunicat de presă în care a cerut public lămuriri cu privire la licitația pentru drumul Arad – Șiria – Pâncota – Buteni. Oare să fie coincidență faptul că exact după ce a ieșit Tripa la atac și-au adus aminte cei de la CJA de licitație și deschid rapid ofertele ? Întrebăm și noi.

Pentru drumul Arad – Șiria – Pâncota – Buteni, Consiliul Județean Arad a semnat contractul de finanțare în 26 mai 2017. La acea vreme, mai marii CJA anunțau că în cel mai scurt timp doresc să dea drumul la lucrări. Au trecut doi ani și arădenii care circulă pe acel drum încă așteaptă să se îndeplinească promisiunile. Astăzi, după aproape doi ani, cei de la CJA ne anunță că licitația s-a amâna din cauza clarificărilor și că, bineînțeles, de vină e PSD, Guvernul, Parlamentul, legislația, parlamentarii PSD care încă mai respiră, numai cei care se ocupă de acest proiect nu au absolut nicio vină.

Citiți mai jos comunicatul CJA, iar când vă stricați mașinile pe drumul respectiv, amintiți-vă că numai voi sunteți de vină, că v-ați încumetat să circulați pe acolo, în niciun caz cei de la CJA:

„Față de precizările deputatului Florin Tripa, referitoare la licitația pentru executarea drumului județean Arad-Șiria-Pâncota-Buteni, Consiliul Județean Arad face următoarele precizări:

– Respectarea legii nu reprezintă ,,incompetență” așa cum declară deputatul Tripa în comunicatul său de presă. Consiliul Județean Arad respectă legile statului român emise de Parlamentul României din care deputatul Florin Tripa face parte, chiar și în condițiile în care aceste legi determină întârzieri semnificative și disfuncții majore în procesul de achiziții publice și de realizare a lucrărilor publice. Aceste disfuncționalități au fost sesizate de altfel și de ministrul transporturilor, care zilele trecute acuza faptul că lucrările sunt blocate în România datorită Legii Achizițiilor Publice. Prin conducerea sa, CJA a cerut în repetate rânduri parlamentarilor arădeni să muncească pentru optimizarea Legii Achizițiilor Publice, o lege care în forma sa actuală blochează de ani de zile dezvoltarea României.


– Deschiderea ofertelor pentru lucrările la drumul Arad-Șiria-Pâncota-Buteni, programate inițial pentru data de 28.03.2019, a fost amânată pentru 18.04.2019, din cauza solicitărilor de clarificări depuse de ofertanți. Este o situație firească având în vedere valoarea și amploarea contractului, dar și faptul că este vorba de o licitație europeană care probabil va spori numărul participanților ofertanți.

– Referitor la nedumerirea deputatului Florin Tripa care se întreabă de ce nu publicăm lista ofertanților, facem precizarea că în această etapă a procedurii de achiziții acest lucru ar fi nu numai ilegal, ci și imposibil de realizat având în vedere că este o procedură secretă și că nu cunoaștem înaintea deschiderii ofertelor cine sunt firmele ofertante. Această măsură este o măsură generală la nivel național și a fost luată pentru a împiedica eventualele fraude prin favorizarea unui ofertant. După termenul limită de depunere a ofertelor autoritatea contractantă are obligația, conform legii, de a publica în termen de 5 zile datele de identificare ale operatorilor participanți la procedură.

Vă reamintim faptul că procedura de licitare a tronsonului de drum Arad-Șiria-Pâncota-Buteni a fost blocată aprox. 6 luni de zile din cauza întârzierii avizelor necesare pentru demararea lucrărilor, avize care sunt de competența instituțiilor statului“.

Facebook Comments