DEPRESIA POATE FI CAUZATA DE CONSUMUL MARE DE MANCARURI GRASE

by Andreea Radu

O informaţie vitală pentru consumatorii de mâncăruri grase: alimentaţia de acest tip poate duce la depresie şi anxietate.
La această concluzie au ajuns cercetătorii americani, care au identificat pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase, potrivit publicaţiei Le Parisien, preluate de Agerpres.

Cercetătorii americani au făcut un test pe şobolani de laborator şi au constatat că o dietă bogată în grăsimi a influenţat comportamentul acestora. După patru luni în care li s-a aplicat acest regim, rozătoarele au prezentat semne de depresie şi anxietate.
Şobolanii cărora li s-a aplicat dieta bogată în grăsimi au consumat acelaşi număr de calorii pe zi ca şobolanii din grupul de control. Singura diferenţă a fost că aceste calorii au provenit de la alimente de şase ori mai bogate în grăsimi, explică o cercetătoare implicată în acest studiu. Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive şi anxietate, comentează ea.
Autorii studiului publicat în revista Neuropharmacology au încercat să înţeleagă mecanismele ce pot explica legătura dintre alimentele grase şi comportamentele depresive.
Ei au descoperit că metabolismul grăsimilor ar avea acelaşi mecanism biologic precum conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres şi depresie. De exemplu, pacienţii cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip II sunt mai expuşi riscului de depresie. Altfel spus, efectele unei diete prea bogate în grăsimi se suprapun peste efectele stresului cronic.
Pentru tratarea simptomelor, cercetătorii au testat pe şobolani un anestezic cu proprietăţi narcotice puternice, ketamina. Aşa cum acest produs poate reduce depresia şi efectele stresului cronic la oameni, la fel a inversat simptomele de depresie la şobolanii care au primit regimul bogat în grăsimi.
După efectuarea acestui studiu, savanţii americani au ajuns la concluzia că ar fi posibil, datorită ketaminei, să se reducă rapid şi semnificativ simptomele de depresie cronică ce se pot dezvolta la pacienţii cu diabet zaharat de tip II.
Cu toate acestea, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului să facă obiectul altor cercetări.

 

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments