De ce n-ar trebui să arunci cojile de ou

by Cristian Dobre

Hipocalcemia sau lipsa de calciu se manifesta prin tulburari la nivelul tubului digestiv, senzatia de amortire a mainilor, furnicaturi, contractii musculare spontane, crampe, spasme laringiene, depresie, tulburari de memorie, tulburari de ritm cardiac, senzatia de lipsa de aer sau chiar halucinatii. Calciul este un element mineral indispensabil pentru buna functionare a organismului, intra în componenta oaselor si a dintilor, este important în contractia musculara si în transmiterea impulsurilor nervoase, ajuta la coagularea sangelui.

Doza zilnica recomandata de calciu variaza de la o persoana la alta, în functie de varsta si sex, de aceea, analizele medicale de sange sunt recomandate înainte de a începe orice cura pentru suplimentarea calciului, deoarece un surplus de calciu în organism poate crea dezechilibre cel putin la fel de neplacute. Pentru o mai buna absorbtie a calciului este bine sa fie completata dieta cu alimente bogate în vitaminele C si D, si magneziu, element care pastreaza calciul în organism. Expunerea la soare este si ea foarte importanta, deoarece vitamina D se sintetizeaza prin expunerea la razele solare.

Cojile de ou sunt bogate în calciu natural, usor de digerat si absorbit, acestea reprezentand, totodata, si o forma echilibrata de microelemente. Din coaja unui ou de marime medie rezulta aproximativ o lingurita de pulbere, care contine aproximativ 750 – 800 mg de calciu elemental, plus alte 27 microelemente, precum magneziu, bor, cupru, fier, mangan, sulf, zinc, etc. Pentru a prepara maceratul din coji de oua aveta nevoie de oua „de tara” sau care au certificare BIO si miere dede albine bio sau organica, de provenienta locala cunoscuta.

Cojile de oua se spala foarte bine, pentru a elimina orice reziduu de pe coaja, dar pielita din interior nu se cojeste, ci se pastreaza. Dupa ce au fost curatate, cojile se lasa la uscat, dupa care se sfarama pana la o dimensiune acceptabila pentru a putea fi facute apoi pulbere cu ajutorul unei rasnite de cafea. Peste cantitatea de praf obtinuta se adauga aceeasi cantitate de miere de albine, se amesteca bine si se lasa la macerat timp de o saptamana într-un recipient din sticla, dupa care se poate consuma, administrandu-se cate o lingura dimineata, înainte de micul dejun cu 20 de minute. Cura este benefica si pentru cresterea masei osoase, daca, pe langa calciu, dieta este suplimentata cu magneziu si vitamina D.

O alta reteta de macerat spune ca o parte praf de coji de oua se amesteca într-un recipient din sticla cu doua parti de miere de albine si o parte de suc de lamaie proaspat stors sau vin alb. Amestecul se omogenizeaza bine si se lasa la macerat timp de o saptamana, agitand zilnic de 3-4 ori, într-un loc racaros si întunecos, sau la frigider, daca recipientul din sticla folosit este închis la culoare. Dupa cele 7 zile, preparatul se poate administra, luandu-se cate 3 linguri pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale, diluat cu putina apa, ceai sau suc natural (exclus suc din cutii!). Copiilor li se vor administra 2 lingurite pe zi.

Cura dureaza 2-4 saptamani si se poate relua numai dupa o pauza de 1-2 saptamani, doar cu acordul medicului. În cazul persoanelor în varsta, doza se reduce la jumatate. Aceasta cura este recomandata, în special, în cazurile de insuficienta paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie si spasmofilie), tulburari de crestere, osteoporoza, paradontoza, sarcina, alaptare, fracturi cu dificultati în sudarea oaselor si este interzisa diabeticilor.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments