De ce ar trebui să te gândești de zece ori înainte să consumi maioneză din magazin

by Dana B.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din supermarketuri 17 tipuri de maioneza,in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentiain ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Maioneza traditionala este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Din nefericire, maioneza din comert contine si numerosi aditivi alimentari daunatori pentru sanatate.  Una dintre substantele care ne pot afecta sanatatea si care se regasestein maioneza este E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

Maioneza mai contine si E21. Este vorba despre benzoat de sodiu, un conservant cu actiune antibacteriana si antifungicain mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii. Acest tip de produs arein compozitie si E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

Pe de alta parte, si E321 se gasestein compozitia maionezei. Este vorba despre butilhidroxitoluen (BHT), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

Si E330 este nelipsit din maioneza. Acidul citric, agent de reglare a aciditatii, caci despre el este vorba. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandatin alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

Trebuie amintit si E385 – EDTA, aditiv folosit pentru mentinerea culorii si care se gaseste siin maioneza. Studiile arata ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhiba enzimele, genereaza tulburari gastrointestinale si crampe musculare, poate da reactii alergice. Este interzisa folosirea acestuiain alimentele destinate copiilor.

De asemenea,in compozitia acestui tip de produsintalnim si E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.

Nu in ultimul rand, E950 – acesulfam de potasiu este unindulcitor sintetic care are o putere deindulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afectiuni identice cu ale aspartamului, se regaseste din plinin maioneza.

„Maioneza traditionala are foarte putine ingredientein comun cu maioneza industriala care este un amestec din apa, ulei de rapita, amidon, acid citric, conservanti, EDTA si arome. Avandin vedere compozitia acestui tip de produs nu recomandam folosirea luiin alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate.” conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments