De ce ar trebui să consumăm mai des dovleac

by Adrian Topor

Plăcintă de dovleac, supă de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor cu dovleac sunt nesfârşite şi, cu adevărat, delicioase!

Şi pentru că este vedeta acestui sezon, m-am gândit că ar fi bine să ştii şi că pe lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe care il oferă organismului în lupta împotriva bolilor de inimă.

Aşadar, dacă încă nu l-ai luat în considerare, iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îl incluzi în dieta ta.


Îţi ascute vederea

O porţie de piure de dovleac, de exemplu, conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A recomandat de specialişti, vitamină care ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului.

Te ajută să slăbeşti

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în plus.

O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare, un studiu realizat în 2009 arătând faptul că persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.

Are grijă de inima ta

Nucile şi seminţele, inclusiv cele de dovleac, sunt extrem de bogate în produşii chimici pe bază de plante numiţi „fitosteroli”, recunoscuţi de către medicii specialişti ca fiind benefici în reducerea colesterolului „rău”, numit şi LDL.

Poate să reducă riscul de cancer

Potrivit Insitutului Naţional al Cancerului, la fel ca şi camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului.

Conform medicilor, alimentele care conţin beta-caroteni par să ajute organsimul în lupta cu cancerul mult mai mult decât un supliment alimentar. De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.

Are grijă de frumuseţea pielii tale

Aceeaşi putere a antioxidanţilor care te protejează de cancer te ajută şi să-ţi menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Te ajută să te antrenezi şi să scapi de febra musculară

Ai auzit vreodată că bananele sunt supranumite „batonul de energie natural”? Ei bine, se pare că dovleacul îi ia titlul de acum înainte, deoarece s-a descoperit faptul că o porţie de dovleac conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană.

De ce îţi spun acest lucru? Pe lângâ energia pe care ţi-o oferă, potasiul ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând muşchii funcţionali la nivel maxim chiar şi după finalizarea antrenamentului şi scutindu-te de durerile musculare de a doua zi.

 

Sursa: csid.ro

Facebook Comments