Cum tratăm migrena și gripa cu lavandă

by Cristian Dobre

Levantica este o planta perena, de origine mediteraneeana, care înfloreste în lunile iunie-iulie. Are o tulpina ramificata, înalta de 30-70 cm. Florile, situate în partea superioara a ramificatiilor, sunt de culoare albastru-violet si au o lungime de 3-8 cm. Levantica este o planta nepretentioasa, putand creste chiar pe soluri sarace, cu conditia ca acestea sa fie însorite si calcaroase. Poate fi cultivata pentru consolidarea terenului, pe pantele instabile.

Uleiul volatil de levantica contine substante precum lactonele, cumarinele si monoterpenele, care îi confera proprietati antiseptice, antiinflamatorii, tonice, cicatrizante si analgezice. Datorita acestor proprietati, sapunurile, lotiunile si cremele care contin ulei de levantica sunt utilizate în tratamentul psoriazisului, acneei, eczemei si împotriva îmbatranirii pielii. Pentru tratamentul acneei, se poate prepara un decoct de levantica dintr-un pumn de flori si un litru de apa. Se fierbe amestecul timp de 10 minute, dupa care tenul se curata folosind comprese îmbibate cu decoct. De asemenea, datorita proprietatilor cicatrizante si antiseptice, decoctul poate fi utilizat în tratamentul ranilor sau întepaturilor de insecte.

Infuzia de flori de levantica are o actiune calmanta asupra sistemului nervos, fiind recomandata în tratamentul neurasteniei, migrenelor si bolilor cardiace cu substrat nervos. De asemenea, ceaiul este utilizat pentru marirea diurezei si secretiei biliare. Datorita uleiului volatil, infuzia de levantica este folosita cu succes în tratamentul bolilor respiratorii, precum astmul bronsic, tusea convulsiva, bronsita, laringita, gripa sau guturai. Levantica stimuleaza si regleaza menstruatia, contribuie la vindecarea bolilor renale si genitale si destinde muschii contractati. Creste pofta de mancare si vindeca unele tulburari ale aparatului digestiv, precum balonarile sau indigestia si distruge viermii intestinali.

În amestec cu alte plante, levantica este folosita cu succes în tratamentul bolilor de rinichi si ficat. Levantica este utilizata în amestec cu alte plante pentru bai aromatice, atat datorita parfumului placut pe care-l da apei, cat si pentru actiunea calmanta, antiseptica si cicatrizanta asupra ranilor.

În tratamentul racelii, gripei sau starilor febrile, se recomanda un otet aromatic de levantica, cu care se fac frectii. Otetul se prepara dintr-un amestec de levantica, salvie, menta, cimbrisor de camp si ienupar, peste care se toarna un litru de otet din vin. Se lasa timp de sapte zile la macerat.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments