Cum tratăm durerea de la încheietura mâinii

by Dana B.

Incheietura mainii este o zona destul de vulnerabila si asta deoarece ea este intens solicitata in fiecare zi, prin ea se fac multe miscari (unele intense si repetitive), cand se folosesc membrele superioare. Ea face legatura dintre oasele antebratului si mana. In momentul in care apar dureri la incheietura mainii trebuie stabilita mai intai cauza durerii si apoi aplicat tratamentul potrivit. Acest lucru il va face un medic specialist.

Sindrom de tunel carpian

Unele persoane asociaza astfel de dureri la incheietura mainii cu sindromul de tunel carpian (care apare mai ales in mana dreapta datorita solicitarii acesteia, mai ales de persoanele care lucreaza mult la calculator, fac miscari repetitive cu mouse-ul sau scriu la tastatura foarte mult, mentinand o tensiune constanta la incheietura mainii). Totusi, conform medicilor specialisti, sindromul afecteaza si provoaca simptome neplacute la incheietura mainii doar in mod indirect. Dintre aceste semnale care arata ca boala s-a instalat fac parte: starea de sensibilitate mare, slabiciune si durere la incheietura mainii care poate radia si la brat, furnicaturile in degete, amortela in mana. Toate se datoreaza compresiei nervului median care trece de la antebrat in mana si astfel durerea se resimte si in zona incheieturii mainii.

La unii pacienti durerile la incheietura mainii pot fi mai mici, iar la altii din contra pot fi puternice. De asemenea durerile se intensifica in timpul noptii, dar si ziua mai ales la miscarea degetelor sau solicitarea mainii. Indiferent de cat de grave sunt simptomele, medicul va face tot posibilul sa stabileasca o posibila cauza a durerii si va pune un diagnostic. Pe baza lui va administra tratamentul necesar.

Cauze:

Dureri la incheietura mainii. Cele mai intalnite cauze sunt intinderea ligamentelor, dislocarea oaselor sau fracturile care apar datorita unei lovituri la incheietura mainii. Cand este vorba de astfel de factori apar simptome clare ca de exemplu: o stare de disconfort accentuata la mana, zona incheieturii mainii devine umflata si prezinta o vanataie mare, mobilitatea mainii este redusa, limitata, iar durerea la incheietura este destul de mare. Pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului medicul va face o radiografie. De asemenea printr-o ecografie va evalua starea tendoanelor. Cert este ca o persoana care are mana luxata, fracturata sau cu oasele dislocate va avea dureri articulare severe si nu isi va mai putea folosi mana. In unele cazuri pot aparea si alte complicatii: stare de soc, pierdere de sange, etc. In functie de cat de intense sunt simptomele se poate stabili si cat de grava este leziunea la incheietura mainii. Tratamentul trebuie facut corect, exact cum recomanda medicul, in caz contrar daca se realizeaza superficial sau incorect poate duce la consecinte grave, chiar la pierderea mobilitatii la incheietura mainii.

Entorsele pot afecta atat oasele cat si ligamentele incheieturii mainii si provoaca dureri acute, instabilitatea articulara, umflarea zonei si limitarea miscarilor.

Prin indoirea si indreptatea repetata a incheieturii mainii sau alte miscari facute in mod exagerat se poate dezvolta o inflamatie a tendoanelor flexoare care trec prin degete si mana si astfel apare durere grava si senzatia de trosnituri in tendoane.
La adulti si mai ales la femei apare boala lui Quervaine sau tenosinovita care au ca efect negativ prin producerea de invaliditate si dureri la incheietura mainii. Aceasta boala provoaca inflamatia a 2 tendoane si anume: tendonul care ajuta la miscarea degetului mare si tendonul degetului mic. Simptomele sunt urmatoarele: apar dureri acute la miscarea degetului sau a pumnului, la nivelul articulatiilor acestora, regiunea respectiva devine umflata si ingrosata, iar uneori la degete se formeaza un fel de chist sau o formatiune cu lichid. Durerea nu apare deodata ci se instaleaza gradat si poate iradia spre incheietura mainii si antebrat. De obicei durerea se intensifica la rasucire, prindere, apasare, apucare, indoire si alte miscari ale degetelor, pumnului, mainii in general. Cand durerile persista se consulta un medic ortoped, care va indica un tratament adecvat, ce ar putea fi alcatuit din medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

O alta cauza este peritendinita care afecteaza tendoanele de insertie de la incheietura mainii si astfel cauzeaza durere locala in acea zona.
De asemenea la incheietura mainii poate sa apara osteoartrita, o boala care afecteaza nu doar articulatiile mainii ci si in alte zone ale corpului. Aceasta boala da senzatie de durere, mobilitatea redusa, sensibilitate mare la incheietura mainii.
Poliartrita reumatoida afecteaza tesutul conjunctiv, articulatiile, dar si pielea, scheletul, muschii, plamanii si inima.
Persoanele in varsta pot suferi de artrita reumatoida care provoaca dureri in articulatiile degetelor mainilor si picioarelor, dar si la cele de la cot, sold, umar si genunchi.

Intotdeauna o postura necorespunzatoare poate cauza dureri de umeri, astfel muschii gatului comprima nervi de la nivelul acestuia si provoaca dureri la incheieturile degetelor si mainilor.

Metode de tratament pentru dureri la incheietura mainii:

Aceste metode in scopul vindecarii sunt stabilite in functie de cat de grava este leziunea si cat de intense sunt simptomele. Desigur se tine cont si de starea generala de sanatate a pacientului si de varsta acestuia. Medicii recomanda medicamente analgezice, paracetamol, ibuprofen care ua rol in maeliorarea acestor dureri la incheietura mainii. Toate analgezicele se iau pe baza de prescriptie medicala, ele trebuie recomandate de un medic, nu se iau la intamplare. Corticosteroizii ajuta la reducerea umflaturii si inflamatiei.

In cazuri grave cand este vorba despre o fractura, entorsa, ruptura de ligament se merge la spital pentru tratament corespunzator. Uneori este necesara interventia chirurgicala ca de exemplu atunci cand osul este rupt, cand simptomele caracteristice sindromului de tunel carpian sunt acute si presiunea asupra nervului este mare, cand este o ruptura de ligament sau tendon. Prin interventia chirurgicala se poate ameliora presiunea exercitata asupra nervului median, respectiv prin taierea ligamentului care apasa pe nerv.

In cazuri mai putin grave este indicat sa se puna comprese cu gheata la incheietura mainii pentru a se reduce edemul si multa odihna. Mana se protejeaza cu un bandaj care va reduce mobilitatea acesteia si astfel se vor ameliora o parte din simptome. Durerea poate fi ameliorata pe termen scurt cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.

 

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments